V svetu interneta je stvari precej preprosto preveriti. Poiščeš originalno novico in preveriš, kaj so zapisali. Seveda se “novinarji” medija Nova24 tega ne zavedajo in vsakodnevno potvarjajo resnico in podatke. Za to so si tudi ustvarili svoj medij, ki jim daje to možnost, predvsem pa njihovim simpatizerjem pokaže “pravo resnico”. Kajti edino njihova resnica je prava resnica. Tokrat sem preveril naslov Ocena slavne Univerze v Oxfordu: Erjavec v letu 2015 poskrbel za največji škandal mednarodnega prava (vir).

Naslov članka je zanimiv, ker gre za povzetek Oxford University Pressa. Kljub temu, da Karl Erjavec ni moj priljubljen minister (politik, kameleon, karkoliže in da sem si velikokrat že želel da odleti iz politike), pa je ta naslov, ki se dotika Karla Erjavca, čisto zavajanje. Kako drugače bi le lahko bilo, kajne?

  • Originalni naslov: Top ten developments in international law in 2015 (vir)

Croatia v Slovenia arbitration wiretap scandal  This was perhaps not one of the most important developments in 2015 but it was one of the most scandalous: the revelation that illicit phone calls between the Slovenian arbitrator and Slovenian agent involved in an arbitration with Croatia over a boundary dispute were secretly recorded. The recordings showed the two collaborating on how to secure the best possible outcome for Slovenia. The arbitrator resigned and Croatia withdrew from the proceedings, but the arbitration continued and an award is due in 2016.

  • Naslov na Nova24: Ocena slavne Univerze v Oxfordu: Erjavec v letu 2015 poskrbel za največji škandal mednarodnega prava (vir)

Hrvaška proti Sloveniji, arbitražni prisluškovalni škandal.  Morda to ni bil eden izmed najpomembnejših dogodkov v letu 2015, so zapisali na Oxfordu, a je bil eden izmed najbolj škandaloznih: razkritje, da so bili skrivaje zabeleženi prepovedani telefonski klici med slovenskim arbitrom in slovenskim zastopnikom v arbitraži s Hrvaško glede mejnega spora.  Posnetki so pokazali, da sta omenjena sodelovala pri tem, kako zagotoviti najboljši možen izid za Slovenijo. Slovenski arbiter je odstopil, Hrvaška pa se je iz postopka umaknila, a se arbitraža nadaljuje, dogovor pa naj bi bil sklenjen v letu 2016.

Kljub temu, da ni minister Erjavec nikjer omenjen z imenom in priimkom, si je Nova24 vzela to pravico, da je napisala takšen naslov. Seveda, ker se tako to bolj bere. Ker so komentarji tudi veliko bolj sočni. Ker tako dobi celoten tekst povsem drugačen pomen. To, da so Hrvati prisluškovali je nepomembno. Važno je, da je Nova24 našla krivca in da je to Karl Erjavec.

Lahko pa tudi sami preverite obe novici in preverite, če so Oxford University Pressu kjerkoli omenjali Erjavca. Nepomembno. Škoda je narejena in to, da je nekdo Prvi v službi resnice, prikazuje kaj je za nekatere resnica.

erjavec