Lep je dan / Mitja Duh in Matej Ocepek / dokumentarni film

Mitja Duh je zanimiva persona. Bil je eden izmed prvih “punksov”, ki je v Trbovljah nosil irokezo. Bil je navdušen nad GG Alinom in kasneje nad Primožem Habičem. Bil je prijetna oseba, pa vendar je želel vedno biti v središču pozornosti. Najprej je bil alkohol, veliko alkohola.

Kasneje so prišle droge. Vse droge. Heroin. Odvisnost. Propadanje. Iz klenega Trbouca je ostala samo še senca Mitje, ki je nekoč bil. Prišle so psihoze, prišlo je obdobje propadanja, ki je rezultiralo v ropu in pristanek v zaporu na Dobu. Kljub temu, da je bil labilna oseba, mu je uspelo. Premagal je psihoze in se začel počasi postavljati na noge. Začel se je ukvarjati s športom, ko je prišel iz zapora je nadaljeval in našel svoje poslanstvo. Napisal je knjigo Tek za življenjem, začel se je ukvarjati z dobrodelnostjo, svojo pozitivo, je začel prenašati na drugo in vzpodbujati druge v okolju, ki ni prijazno. Postal je Človek in svoje izkušnje prenaša naprej. Iz Mitje je nastal povsem drug človek, pa vendar se zaveda, da so ga vse stvari izklesale, da je sedaj tam kjer je.

Matej Ocepek je posnel o Mitji dokumentarni film Lep je dan, kjer preko pričevanj prijateljev iz tistega obdobja (Kristjan Murn, Andrej Sevšek, Rok Jurše, Matej Kreže, Mojca Hribar, Gregor Kolar – Kraški, Robi Andrejaš, Natalija Duh, Nataša Duh, Drti, Denis, Snaša, Tomaž, Vesna, Dominik, Karmen, Ici, Čiko, Kreso) spremljamo zgodbo, ki se je odvijala.

Glede na to, da sem bil tudi sam del te družbe, mi je bila včerajšnja premiera filma nekakšen spomin na stare čase. Na nekdo drugo obdobje, ko smo ljudje še dejansko živeli in se med seboj družili. Sicer počeli neumnosti, pa vendar smo uživali v tem, kar nam je življenje ponujalo. Nismo se omejevali, nismo imeli družbenih norm, preprosto smo bili.

Ko sem gledal karakterje v filmu, ki so skozi svoje oči govorili zgodbe o Mitji sem se zavedel, da sem odrastel. Da sem postal drugačna oseba, kot je še vedno par kolegov iz tistega obdobja. Spomini so še prisotni, vendar sem jaz nekdo drug, kot sem bil takrat. Pa vendar sem v sebi še vedno na trenutke isti. Zgodbe, ki jih Matej subtilno prikaže v filmu so močne in za nekoga, ki je bil del tega miljeja na trenutke precej krute. Verjetno se bo marsikomu, ki ni preživel odraščanja v Trbovljah, vse skupaj zdelo precej drugače, kot pa vsem tistim, ki so in še vedno živijo in odraščajo v Trbovljah.

Sedaj čakam, da Matej posname film o legendarni skupini NTS, ki je bila povod za večino bandov, ki so nastali v Trbovljah. Zanimive zgodbe, zanimivi liki, predvsem pa veliko veliko zgodb, ki ne smejo ostati nezabeležene!

LEP JE DAN – celovečerni dokumentarni film (NAPOVED)

Komentarji so zaprti.