Mastercard NFC kartica / preprostost plačevanja

Rad imam plastiko / plastične kartice in v moji denarnici jih je kar nekaj. Dolgo časa nisem imel zaupanja v NFC tehnologijo in sem se je izogibal. Ampak s prihodom predplačniških NFC kartic, se je moj pogled na vse skupaj precej spremenil. Ker različne banke ponujajo različne MasterCard NFC kartice tudi zastonj v raznih akcijah, sem se odločil, da vzamem še eno NFC kartico na katero bom naložil določen znesek in jo bom uporabljal. Ker MasterCard kartice, ki jih imam v denarnici še nimajo NFCja, sem moral iti do banke in si urediti svojo predplačniško kartico.

Zakaj sem se odločil za plačevanje s predplačniško MasterCard NFC kartico? Obstajata dva preprosta razloga, ki se bosta marsikomu zdela banalna, ampak meni osebno sta še kako pomembna:

 • PIN številka. Ali obstaja človek, ki se ne zdrzne, ko stoji pred blagajničarko v trgovini in ki ne pomisli vsaj parkrat, kakšna je njegova PIN številka, ki jo bo čez par trenutkov vpisal v terminal? Meni se to dogaja vedno znova in vedno znova sem presenečen nad seboj glede tega. Pri NFC kartici ni potrebno vpisovati PIN kode za znesek nižji od 15 eurov, ampak je potrebno zgolj prisloniti kartico k terminalu! Jeap. Zame pomemben razlog in glede na to, da imam veliko nakupov pod 15 eurov, mi pride ta način še kako prav.
 • če imam na kartici omejen znesek denarja, mi je povsem vseeno, kaj se zgodi s kartico. Ali jo izgubim, mi jo kdo ukrade, ali pa preprosto nekdo prepiše podatke z nje, ko mi natakar v restavraciji potegne kartico čez POS terminal – namreč v večini primerov damo svojo kartico iz rok, da lahko nekdo opravi transakcijo. Pri NFCju je drugače, kljub temu, da veliko prodajalcev avtomatsko iztegne roko proti kartici, ampak sem se jih navadil že povsem prijazno ustaviti in razložiti, da plačujem preko NFCja.

Postopek plačevanje in varnost NFC kartice? Postopek plačevanja je enak, kot pri navadnih plačilnih karticah – s to razliko, da ni potrebno kartice izročati nekomu drugemu in da pri zneskih do 15 eurov ni potrebno vpisovati PIN kode:

 • kartico prislonite k POS terminalu in voila, transakcija je opravljena – nič več “svajpanja” kartice po terminalu
 • če POS terminal ni opremljen s tehnologijo NFC še vedno lahko uporabite “oldskul” metodo in vtaknete svojo kartico v terminal
 • terminal mora biti od kartice oddaljen par centimetrov, da bo šla transakcija skozi (optimalno 2 centimetra)
 • za nakupe do 15 eurov ne potrebujete PINa
 • za nakupe nad 15 eurov morate v POS terminal vtipkati svoj PIN
 • v primeru, da bi poskusili narediti več transakcij pod 15 eurov zaporedoma, sistem zadaj ne bo dovolil tega
 • za vsako transakcijo lahko prejmete SMS sporočilo z zneskom
 • banka ima zaledni sistem, ki preverja sumljive, čudne, ali kako drugače nenavadne transakcije in tudi opozarja na to

Problemi NFC kartic? V bistu ni problemov, ampak par stvari pa sem vseeno opazil v času plačevanja z NFC kartico:

 • prodajalci bi še vedno sami sami vzeli kartico v svoje roke in “posvajpali” po POS terminalu, kljub temu, da ni več potrebe po tem
 • veliko prodajnih mest še ni opremljeno s POS terminali, ki omogočajo plačevanje z NFC tehnologijo in velikokrat prodajalca/natakarja zmede takšno vprašanje

Prednosti NFC kartic?

 • hitrejši postopek / sploh pri zneskih nižjih od 15 eurov, ki ni potrebno vpisovati PIN kode in ne postaja do zastojev, ko ljudje iščejo svojo PIN številko po telefonu
 • ni več potrebe, da bi prodajalcu izročal kartico, da bi on opravil transakcijo – končno je kartica zgolj v mojih rokah
 • razne akcije, ki jih uvajajo ob uvedbi NFC kartic (v Muellerju je bil za nakup z NFC kartico 10% popust, v Hoferju sem dobil ob nakupu čokolado)

Suma sumarum. Tehnologija deluje in spodaj je par fotografij transakcij, ki sem jih opravil, ker sem imel nekaj časa željo in veselje, da bi se kakšna izmed transakcij ustavila, ali pa da sistem ne bi deloval in bi lahko pisal kritično o tem. Vendar sem se motil in zadeva deluje brez problema, kljub temu, da skoraj dnevno uporabljal NFC plačevanje na različnih POS terminalih.

Ker sem moral na lastni koži preizkusiti NFC kartico in ji dati možnost (zaradi nezaupanja pred leti v to tehnologijo), je sedaj nastopil čas, ko bom vse kartice v svoji denarnici počasi zamenjal za NFC kartice!

  1. hypo.. jaz sem ze dvakrat izkoristil to akcijo :) lani je bila za valentinovo ena, druga pa konec poletja.. se mi zdi :)

 1. Kdaj pa so v Hoferju podarjali čokoladeza NFC. Samo za MC ali tudi za VISA

  1. pred 14 dnevi.. ocitno so imeli promo akcijo in so imeli za MC NFC kartico se cokolade :)

Komentarji so zaprti.