Danes je zadnji dan, ko se po naših “avtocestah” lahko vozite z vinjeto rdeče/oranžne barve. Jutri vas lahko, če ne boste imeli  vinjete metalik zelene barve, doleti kazen od 300 do 800 evrov (z globo od 300 do 800 eurov se kaznuje posameznik, ki uporablja cestninsko cesto brez veljavne vinjete za določen cestninski razred, nameščene na predpisan način (prva alineja prvega odstavka 42. člena (vir)), prav tako pa boste morali kupiti še vinjeto. Seveda, če vas ustavijo nadzorniki DARS-a, ki bodo verjetno z veseljem šli na ceste in opravljali svoje poslanstvo.

Nazaj k vinjetam. Predvolilna obljuba stranke SDS pred leti, ko so uvedli vinjete je bila odlična populistična poteza, vendar se niso vsi zavedali, da bo na ta račun manjši izplen od cestnin. Ker je vseeno denarja premalo, so naše ceste, tudi avtoceste, precej “razfukane”. Da nesreče, ki se je včeraj zgodila na avtocesti pri Postojni, niti ne omenjam.

Še ena stvar mi je zanimiva pri informacijah o nameščanju vinjete. Dars ima v brošuri za prodajalce vinjet zapisano sledeče (vir):

Zaradi varnosti v prometu ter zagotavljanja učinkovite in kupcu prijazne kontrole plačevanja cestnin se morajo pred namestitvijo nove veljavne vinjete z vetrobranskega stekla odstraniti prej nameščeno oziroma neveljavno vinjeto.

Zaradi varnosti??? je potrebno odstraniti staro vinjeto? Ne razumem. Razumem pa, da imajo nadzorniki problem, če je na vetrobranskem steklu nalepljenih 8 in več vinjet. Ampak to nima nobene veze z varnostjo!

Cene vinjet za leto 2016 (vir)

Cestninski razred 1 CENA z DDV
Letna vinjeta 55,00 EUR
Polletna vinjeta 30,00 EUR
Tedenska vinjeta 7,50 EUR
Cestninski razred 2A CENA z DDV
Letna vinjeta 110,00 EUR
Mesečna vinjeta 30,00 EUR
Tedenska vinjeta 15,00 EUR
Cestninski razred 2B CENA z DDV
Letna vinjeta 220,00 EUR
Mesečna vinjeta 60,00 EUR
Tedenska vinjeta 30,00 EUR

Še en zapis, iz leta 2009, ki pride v tem dneh še kako prav – Kako odstraniš/zamenjaš vinjeto?

Odstranjevanje vinjete je vsako leto precej zanimivo delo! Na začetku sem se trudil z WD-jem, oljem, mokro krpo, vendar ni šlo! Kasneje sem se lotil odstranjevanja malce drugače. Avto zapeljal v garažo, počakal da se je segrel in si pri odstranjevanju pomagal z žiletko, ki jo uporabljam za čiščenje steklokeramične plošče. In stvar je bila odstranjena za “tren oka”.

Med predlogi, oz. komentarji je bil tudi nakup “odstranjevalca” vinjet, ki se dobi na bencinskih servisih, kot tudi odstranjevanje s fenom, s katerim se segreje vinjeta. Letos bom že precej bolj zverziran in mi bo šlo odstranjevanje precej boljše od rok – upam!