Polzela, tovorna nogavic iz kraja Polzela, obstaja že od leta 1927. Zadnje mesece so o njej pisali mediji v kontekstu povezanem s tovarnami Peko, Svilanit in ostalimi tekstilnimi podjetji, ki se na trgu bojujejo za preživetje. Časi za tekstilno industrijo niso rožnati, kljub temu, da tovarna Polzela izdeluje nogavice za svetovno poznane znamke (Falke in podobni).

Slovenci ponavadi opazimo domače znamke, ko je že prepozno. Pred časom, ko je šlo podjetje Peko “cugrunt” sem ugotovil, da smo vsi ponosni na domače izdelke, problem je le v tem, da jih očitno nihče ne kupuje, kljub temu, da smo solidarni z zaposlenimi, ki so izgubili službe in verjamemo, da bi lahko rešili tovarne.

Kljub temu, da razmere niso idilične, pa so se v Polzeli odločili za nekaj drugačnega. Ustvarili so novo blagovno znamko – Nabis’ Wear in trgu ponudili nogavice iz konoplje in bio bombaža. Nič novega, bi marsikdo rekel.

Sam sem med tistimi, ki ima problem s potenjem nog. Že od malega. In v moji omari so nogavice iz 100% bombaža (ali 98%) s katerimi lahko najbolj saniram potenje. Bombažne nogavice niso tople, z dodatkom konoplje pa postanejo, saj ima konoplja zelo dobre termične učinke / pozimi segreva, poleti ohlaja. Vendar. Vedno je vendar. Izdelki iz “hempa” so bili do sedaj vedno trdi, neprijetni za nosit. Kljub temu, da imam že par nogavic iz konoplje, so bili uporabni zgolj za doma.

Nabis’ Wear, Zlata Lastovka, je nekaj drugega. Nogavica je mehka in če ne bi vedel, da je narejena iz konoplje, temu ne bi verjel. Občutek na nogi je prijeten, predvsem pa noga diha v tej nogavici in noga ni ujeta.

Posebnost tega izdelka je, da ga lahko kupite v lični leseni darilni embalaži, ki je idealna za poslovna darila, prav tako pa je emblem lastovke tkan iz zlate niti. Vsaka škatla ima svojo serijsko številko. Priložena so tudi konopljina semena iz katerih lahko pripravite čaj.

Cena nogavice Nabis’ Wear Zlata Lastovka LE je 32 eurov. Cena nogavice Nabis’ Wear Comfort pa 11,90 eura, kar je precej cenejše, kot so nogavice iz 98% bombaža, ki jih kupujem sedaj. Če želi kdo kupiti izdelke Nabis’ Wear v spletni trgovini na naslovu https://nabis.polzela.com/ mu podarjam kodo za 10% popust / 5935NW2016.

Precej drzno, predvsem pa predvsem drugačen pristop k reševanju situacije v kateri je podjetje. Držim pesti, da jim uspe, predvsem pa, da bodo takšni nišni proizvodi postali del vseh slovenskih podjetij in bodo z njimi dosegli tisto slavo in uspeh, ki so jo imeli nekoč. Ni več vedno vse v masovni proizvodnji, ampak se cel svet premika v smer butične, eko in kaj je še vse teh izrazov, proizvodnje. Polzela ima odličen produkt in verjamem, da bo ta njihova nogavica postala hit tako doma, kot v svetu. Ko bodo imeli tudi “črne” nogavice iz konoplje, bom definitivno imel precej teh nogavic v omari.

p.s.: za vse ljubitelje nagradnih iger / Nabis’ Wear na Facebooku podarja 5x nogavice