Ambasada Gavioli revival 15 Ambasada Gavioli revival 15

Poslavljanje je lahko tudi drugačno / Irish goodbye / French exit

Verjetno se vam je že velikokrat zgodilo, da ste bili na zabavi, kjer je bilo veliko ljudi. Ko ste ugotovili, da je ura že precej in so vas naslednji dan čakale resne stvari, ste začeli razmišljati o svojem odhodu. Ker ste lepo vzgojeni, ste si seveda vzeli čas, da ste se poslovili od ljudi, ki so na zabavi in posledično se vam je vse skupaj precej zavleklo. Zavleklo toliko, da ste se odločili, da se naslednjič začnete prej poslavljati.

Ko sem bil še otrok, so mi starši dali odličen nasvet / ko je zabava na vrhncu, jo zapusti. Tako ti bo zabava ostala v lepem spominu, predvsem pa se te bodo vsi zapomnili. Ta način sem dolga leta z veseljem izkoriščal, saj so ponavadi konci zabav vse prej kot “lepi”. Glede na to, da ne pijem alkohola, jaz sicer nisem imel problemov s tem, da bi naredil slab vtis, ampak drugi pa so podkrepljeni z množico “alkoholov” marsikdaj naredili “norca iz sebe”.

Vendar sem imel kljub vsemu vedno problem s poslavljanjem. Poslavljanje mi ne gre od rok in ponavadi traja dlje, kot je prej trajal cel večer. No, ne vedno in samo z določenimi osebami. Sicer pa imam jaz najraje svojo taktiko v velikih družbah.

V tujini tej taktiki rečejo Irish goodbye, ali French exit. Ideja je dokaj preprosta / na zabavi se pač ne poslavljaš, ampak izgineš. Preprosto preskočiš poslavljanje in te ni več.

Zakaj je takšen način uporaben in ga ljudje ponavadi ne uporabljajo?

  • ljudje imajo občutek, da bo kdo opazil, če kar tako izginejo / nihče, nikoli. Ljudje imamo občutek, da smo pomembni, v resnici pač nismo
  • ljudje si vzamejo čas za poslavljanje in če je na zabavi kup ljudi, potem ta ritual vzame precej časa tudi tistim, ki se zabavajo
  • če se ne poslavljaš, pridobiš precej časa in ta čas lahko mirno izkoristiš, da se zabavaš do zadnjega trenutka
  • proces poslavljanja je ponavadi tudi proces prepričevanja, da je zabava top in da še ni treba oditi iz zabave. Vsi vemo, kako se to konča ponavadi (grem na eno pivo.press)

Seveda obstajajo ljudje, ki bodo v skrbeh za vas, če boste izginili iz zabave brez slovesa. Če obstajajo takšni prijatelji, jim pošljite SMS, ko boste že na “varnem”, da vas ne bodo uspeli prepričati, da morate priti nazaj. Ali pa že vnaprej povejte svojim kolegom in prijateljem, da imate takšen način zapuščanja zabav. Da izginete in da sovražite poslavljanja. Nič osebnega, zgolj varčevanje pri vremenu in preskakovanje neumnih pogovorov, ki ponavadi nastanejo ob slovesu.

Marsikdo bi rekel, da gre za optimizacijo časa, jaz temu načinu pravim zgolj “ne da se mi poslavljati” in ko se odločim, da oddidem, to tudi storim brez slabe vesti. Priznam, ta metoda deluje in ljudje so se počasi navadili, da v nekem trenutku sem, v drugem pa me več ni. V času sodobnih komunikacijskih naprav tudi ni več strahov, da se je komu, ki je izginil, karkoli zgodilo.