Včeraj sem, po dolgem času, gledal oddajo Prava ideja. V njej so predstavljali podjetje Perger, ki se ukvarja z izdelavo izdelkov iz lecta in sveč (in vsega podobnega) iz čebeljega voska in Travelstarter platformo, ki je nekakšen Kickstarter za turizem. Vse lepo in prav, ko preverim prihodke podjetja Perger (130k v 2014) in ko odkrijem, da za Travelstarter platformo stoji podjetje TravelStarter Inc. iz Bostona.

Ne, ne moti me to, da je dobilo slednje podjetje investicijo države (konvertibilni kredit) v vrednosti 75k, kot tudi, da se stara umetnost (izdelovanje izdelkov iz lecta je stara umetnost) promovira na televiziji.

Bolj me moti, da se o zanimivih, predvsem pa o uspešnih primerih podjetništva v Sloveniji ne piše v nobenem mediju. Jeap, prav ste prebrali. Povod za tale zapis je tvit Primoža Ciglerja, ki stoji za projektom Proteus Themes (soustanovitelj je tudi Jaka Šmid) in je v treh letih ustvarilo za 1.000.000$ prometa z WordPress temami! Njegov tvit včeraj, mi je prav polepšal dan, saj je dokaz, da se da! Sicer je lažje “jamrati” in “pizditi”, kot pa se lotiti posla in odkriti v številčni konkurenci svojo tržno prednost.

Seveda me je zanimalo, koliko objav o Proteus Themes je bilo v naših medijih. Odgovor je bil pričakovan!

Kaj torej počne pet fantov in eno dekle pri Proteus Themes?

Razvijajo teme za WordPress, ki jih potem prodajajo preko različnih kanalov (oz. spletnih mest). Eden izmed bolj znanih kanalov za to je Theme Forest, kjer so Proteus Themes prodali že 19,737 svojih tem! Zanimiva številka, sploh v kontekstu, ko veš, da je cena za eno temo okoli 59 dolarjev!

Naj še omenim, da imajo v svojem portfelju 13 tem, vendar so vse te teme zelo nišne in se verjetno ravno po tem razlikujejo od konkurence. Če odkriješ dovolj veliko nišo, ki jo drugi niso opazili (v njihovem primeru gradbeništvo, frizerstvo, psihologija, avtomobilizem) in če narediš temo, ki zadovolji zahtevne uporabnike, potem si na zelo dobri poti, da ti uspe.

Kje najdete Proteus Themes?

Sam, kljub temu, da imam precej spletnih mest, ki so na platformi WordPress, še ne uporabljam njihove teme. Ampak v mislih imam nov projekt, za katerega bom pa definitivno lahko izkoristil eno izmed njihovih nišnih tem.

Predvsem pa upam, da bodo ljudje, ki ustvarjajo oddajo Prava ideja, kdaj pogledali tudi malce preko svojih meja in našli podjetja, ki so sicer dokaj neznana, pa vendar ustvarjajo zanimive poslovne priložnosti. Namreč včerajšnja oddaja je bila bolj kot ne PR oddaja (oglasna) za dve podjetji. Škoda, ker projektov, kot je Proteus Themes je v Sloveniji še precej in škoda je, da javnost ne izve iz medijev nič o njih.

proteus_themes