Instagram / kakšna je Instagram realnost

Instagram je fajn. Že dolgo časa nam Instagram prikazuje svet precej drugačen, kot je v resnici. Ko ga je leta 2012 kupil Facebook za 1.000.000.000 dolarjev, smo se spraševali, ali je res vreden tega zneska. Očitno je, saj deluje in vsak dan ima več uporabnikov, ki objavljajo svoje fotografije in upajo, da jih bodo drugi “lajkali” in komentirali njihove objave.

Priznam. Mene je Instagram navdušil že pred mnogo leti, ko je bilo uporabnikov Instagrama v Sloveniji še precej malo. Takrat je imel par filtrov in par akcij, s katerimi si lahko “polepšal” zanič fotografijo in jo pretvoril v “super duper” fotko. Temu je namreč namenjen Instagram – da prikaže realnost v povsem drugačni luči, kot je sicer.

Verjetno se je vsak od nas že vprašal, kakšna bi bila hrana, ki jo vidimo na fotografijah na Instagramu, če bi jo naredili sami? Ali pa zakaj so vsa dekleta na Instagramu tako nasmejana, popolna, predvsem pa so njihova telesa fit in seksi? Kraji in znamenitosti, ki jih vidimo na Instagramu so takšni, da bi se v trenutku spravil v avto/letalo in odšel tja pogledati vse te krasne barve in odseve.

Ravno to je čar Instagrama – vse je precej drugače, kot je v realnosti. Večina fotografij ima “navito” saturacijo, predvsem pa lahko s pomočjo filtrov in dodatka HDRja vsaka fotografija izpade #topshit. To je del Instagrama in uporabniki smo se navadili Instagram realnosti, ki je precej drugačna, kot pa je realnost v kateri živimo.

Če se obregnem še ob Instagram hrano. Instagram hrana je točno takšna, kot bi vsak od nas želel, da je hrana, ki jo uživa. Barve, struktura, ozadje, krožniki – vse z namenom, da je fotografija bolj všečna in da dobi več lajkov. Kakšen je okus hrane v resnici sploh ni več pomembno, saj je edino kar šteje to, kar vidimo. Preizkusili te hrane verjetno ne bomo nikoli, kajne?

Pa še zadnja stvar, ki jo opažam – dekleta na Instagramu so nasmejana, lepa, urejena, oblečena v kose oblačil, ki poudarjajo stvari in gredo z njihovimi nasmeški, predvsem pa z njihovo pojavnostjo. Realnost je ponavadi precej drugačna, saj fotografija in pravilno nastavljeno telo lahko skrije marsikaj, predvsem pa prikaže vse skupaj povsem drugače, kot pa je v resnici. In včasih, ko srečaš kakšno osebo iz Instagrama v realnosti, si presenečen. Je to res sploh ista oseba?

Vendar živimo v Instagram realnosti, ko se vse skupaj spravi na skupni imenovalec – število lajkov je tisto, kar šteje in o čemer se ljudje med seboj pogovarjajo. Kruta realnost je pač nekaj drugega, kot pa naš čudoviti Instagram svet.. Realnost. Ah, kdo bi se ukvarjal z njo.