Projekt Imuno je projekt študentov Medicinske fakultete, ki stremijo k osveščanju javnosti o cepivih in pomenu cepljenja. Njihov glavni nameni je ustaviti padanje stopnje precepljenosti prebivalstva v Sloveniji in zaščititi ljudi pred ponovnimi izbruhi nalezljivih bolezni, pred katerimi se lahko zaščitimo. V letošnjem letu želijo pripravljati delavnice v šolah za starše, kjer bomo bodočim staršem približali cepljenje.

Ideja je odlična in jo z veseljem podpiram. Vendar se s cepljenjem ne strinjajo vsi v Sloveniji. Včeraj, ko sem brskal po Facebook strani projekta Imuno sem ugotovil, da smo Slovenci razcepljeni tudi pri tej stvari. Podobno, kot pri vsaki drugi. Na njih so se spravili nasprotniki cepljenja, ki nimajo znanstvenih osnov, ampak imajo osnove teorij zarot iz internetov.

Ko sem bral komentarje, ki nimajo nobenega stika z realnostjo, ali znanostjo, vendar so vsi po vrsti proti cepljenju, sem se precej zgrozil. Namreč projekt Imuno je projekt študentov medicine, tistih zdravnikov, ki nas bodo čez par let zdravili in nam po svojih močeh pomagali, ko bomo zboleli. Nasprotniki cepljenja z različnimi “fantazijskimi” imeni, pa jih kar vsepovprek obtožujejo, da so plačani s strani korporacij, da nimajo pojma, da so nekje na YouTubeu videli video posnetke z drugačno resnico..

Jeap. Slovenci smo s pomočjo interneta postali strokovnjaki za vse. Tudi za vse povezano z zdravjem. Ker obstaja film, kjer nekdo razlaga, kako škodljivo je cepljenje za otroka, mu določene osebe le to verjamejo in širijo to “vero” naprej. Ko poskušajo študentje, preko dokazljive znanosti, razložiti dejansko stanje, pa preprosto ne gre, ker teoretiki zarot verjamejo zgolj v svoj prav in prav YouTubeu videov!

Par primerov, ki prikažejo kako razmišljajo posamezni nasprotniki cepljenja – https://www.facebook.com/projekt.imuno/timeline

  • A vi ste študentje? Izkoristili vas bodo kot slepce za svoj profit. Resno, dajti si pogledat, kaj pa recimo dr.Loibner pravi o cepljenju: Posel na račun nevednosti.
  • Ampak skoraj prepričana sem, da vsi študentje, ki sodelujete v projektu, še NISTE starši.  Ste kdaj imeli kontakt s starši, ki imajo poškodovane otroke ravno po cepivih?  Izstopite iz ozkoglednosti in hudih neumnosti, ki vam jih predavajo na fakulteti (mimogrede, sem starš in sem vaša kolegica po stroki), in bodite realni. Cepiva SO problem. Hud problem.
  • Ne vem, meni se pa zdi, da tudi znanost zelo velikokrat temelji na bullshitu.
  • zanimivo… res bi bilo treba trditve o varnosti in učinkovitosti cepiv podkrepiti še s čim drugim kot z večnim kopiranjem “dokazov”, ki so financirani s strani farmacevtskih podjetij, ki cepiva izdelujejo – dokazano… žalostno, a zdaj bodo še nosečnice cepili?? zakaj že?
  • Imunko, da se ne boš zapletel v kompulzivno cepljenje, v želji postati “imun”, razlog je v tem, da cepiva ne delujejo, vsaj ne tako kot vas učijo ostali, ki pa imajo profit od farmacije. Edina prava imunost je naravna imunost!
  • Dobro so vas prepričali v učinkovitost cepljenja, tako kot že generacije bodočih zdravnikov pred vami.

Medtem, ko poskušajo bodo zdravniki odgovarjati z dokazi in na podlagi znanosti, pa se “anti-vaxxerji” zatekajo k drugačnim metodam – oni pač imajo prav in pika. Zakaj bi nekdo karkoli argumentiral, ali pa podal kakšen dokaz za svoja natolcevanja. No, včasih dodajo “anti-vaxxerji” kakšen dokaz – recimo YouTubeu video, ali pa kakšno spletno stran, ki je specializirana za nasprotnike cepljenja. In ko jim znanost dokaže, da se motijo, potem pridejo obtožbe o korporacijah in denarju, ki se suče zadaj.

cepljenje