Projekt Imuno je projekt študentov Medicinske fakultete, ki stremijo k osveščanju javnosti o cepivih in pomenu cepljenja. Njihov glavni nameni je ustaviti padanje stopnje precepljenosti prebivalstva v Sloveniji in zaščititi ljudi pred ponovnimi izbruhi nalezljivih bolezni, pred katerimi se lahko zaščitimo. V letošnjem letu želijo pripravljati delavnice v šolah za starše, kjer bomo bodočim staršem približali cepljenje.

Ideja je odlična in jo z veseljem podpiram. Vendar se s cepljenjem ne strinjajo vsi v Sloveniji. Včeraj, ko sem brskal po Facebook strani projekta Imuno sem ugotovil, da smo Slovenci razcepljeni tudi pri tej stvari. Podobno, kot pri vsaki drugi. Na njih so se spravili nasprotniki cepljenja, ki nimajo znanstvenih osnov, ampak imajo osnove teorij zarot iz internetov.

Ko sem bral komentarje, ki nimajo nobenega stika z realnostjo, ali znanostjo, vendar so vsi po vrsti proti cepljenju, sem se precej zgrozil. Namreč projekt Imuno je projekt študentov medicine, tistih zdravnikov, ki nas bodo čez par let zdravili in nam po svojih močeh pomagali, ko bomo zboleli. Nasprotniki cepljenja z različnimi “fantazijskimi” imeni, pa jih kar vsepovprek obtožujejo, da so plačani s strani korporacij, da nimajo pojma, da so nekje na YouTubeu videli video posnetke z drugačno resnico..

Jeap. Slovenci smo s pomočjo interneta postali strokovnjaki za vse. Tudi za vse povezano z zdravjem. Ker obstaja film, kjer nekdo razlaga, kako škodljivo je cepljenje za otroka, mu določene osebe le to verjamejo in širijo to “vero” naprej. Ko poskušajo študentje, preko dokazljive znanosti, razložiti dejansko stanje, pa preprosto ne gre, ker teoretiki zarot verjamejo zgolj v svoj prav in prav YouTubeu videov!

Par primerov, ki prikažejo kako razmišljajo posamezni nasprotniki cepljenja – https://www.facebook.com/projekt.imuno/timeline

 • A vi ste študentje? Izkoristili vas bodo kot slepce za svoj profit. Resno, dajti si pogledat, kaj pa recimo dr.Loibner pravi o cepljenju: Posel na račun nevednosti.
 • Ampak skoraj prepričana sem, da vsi študentje, ki sodelujete v projektu, še NISTE starši.  Ste kdaj imeli kontakt s starši, ki imajo poškodovane otroke ravno po cepivih?  Izstopite iz ozkoglednosti in hudih neumnosti, ki vam jih predavajo na fakulteti (mimogrede, sem starš in sem vaša kolegica po stroki), in bodite realni. Cepiva SO problem. Hud problem.
 • Ne vem, meni se pa zdi, da tudi znanost zelo velikokrat temelji na bullshitu.
 • zanimivo… res bi bilo treba trditve o varnosti in učinkovitosti cepiv podkrepiti še s čim drugim kot z večnim kopiranjem “dokazov”, ki so financirani s strani farmacevtskih podjetij, ki cepiva izdelujejo – dokazano… žalostno, a zdaj bodo še nosečnice cepili?? zakaj že?
 • Imunko, da se ne boš zapletel v kompulzivno cepljenje, v želji postati “imun”, razlog je v tem, da cepiva ne delujejo, vsaj ne tako kot vas učijo ostali, ki pa imajo profit od farmacije. Edina prava imunost je naravna imunost!
 • Dobro so vas prepričali v učinkovitost cepljenja, tako kot že generacije bodočih zdravnikov pred vami.

Medtem, ko poskušajo bodo zdravniki odgovarjati z dokazi in na podlagi znanosti, pa se “anti-vaxxerji” zatekajo k drugačnim metodam – oni pač imajo prav in pika. Zakaj bi nekdo karkoli argumentiral, ali pa podal kakšen dokaz za svoja natolcevanja. No, včasih dodajo “anti-vaxxerji” kakšen dokaz – recimo YouTubeu video, ali pa kakšno spletno stran, ki je specializirana za nasprotnike cepljenja. In ko jim znanost dokaže, da se motijo, potem pridejo obtožbe o korporacijah in denarju, ki se suče zadaj.

cepljenje

 

4 Responses to Projekt Imuno / študentje osveščajo javnost o cepivih in pomenu cepljenja

 1. Skeptik pravi:

  Cepljenje – Svete krave zdravstva. ne sme se dvomit, še manj pa javno o tem govorit. Prepovedano je VSE, razen 100% sprejemanja kar uradna medicina plasira. Drugače te takoj označijo za ne vem kaj vse in če si slučajno iz zdravniških voda te takoj diskreditirajo. Do zdaj se je diskreditiralo (v nekaterih državah tudi preganjalo, jemalo licence in tako ali drugače pritiskalo na skeptike) čisto vsakega zdravnika, ki je kakorkoli dvomil, nasprotoval cepljenju.
  Torej, kaj počne ena stran, da ne počne druga stran? Moji so boljši, vaši so slabi!
  “Jeap. Slovenci smo s pomočjo interneta postali strokovnjaki za vse.” Had tukaj si tudi ti zraven. Samo limanje povezav od znanstvenih strani te še ne naredi strokovnjaka za cepljenje.

 2. Pacient pravi:

  Had, kdaj boš šel po osvežitveno dozo? Verjetno veš, da glede na starost nisi več zaščiten.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.