Woodster bikes / leseno, ročno izdelano kolo Woodster

Lesena kolesa so v zadnjem času postala trend. Vse več je ponudnikov, ki izdelujejo kolesa iz lesa in eden izmed njih je tudi Woodster. Na inOrbit konferenci so imeli razstavljena Woodster lesena kolesa in tako sem imel prvič priložnost, da sem se peljal z lesenim kolesom.

Glede na to, da pri kolesarjenju izhajam iz drugačnega sveta (all mountain), so mi bila lesena kolesa velika neznanka. Ko sem se zapeljal prvi krog z Woodsterjem, sem bil presenečen. Namreč pričakoval sem nekaj povsem drugega. Leseno kolo je čvrsto, predvsem pa presenetljivo lahko (pod 15kg), kar je posledica tehnologije izdelave. Glede na lastnost lesa, da absorbira vibracije, je vožnja z njim povsem drugačno doživetje, kot vožnja s kolesi iz aluminija, ali karbona.

Ko sem na koncu vožnje dobil vprašanje, zakaj bi izbral takšno kolo je bil odgovor dokaj preprost – zaradi ekologije in predvsem zaradi občutka, ki je res dober!

Woodster ima tipično “cruiser” obliko kolesa in je namenjen vožnji po mestu. Pomislek, ki sem ga imel ob ceni (od 1.490 eurov naprej) je bil dokaj preprost – kako preprečiti, da mi takšno kolo nekdo ukrade? Ker če se peljem s svojim kolesom po mestu, potem ga imam vedno na očeh in ga ne puščam pred trgovinami, ali lokali. Ampak to je že drugo problem, ki bi ga bilo potrebno reševati na drugem nivoju.

Ali bom kdaj imel Woodsterja? Verjetno ne, ker ne živim v mestu. Za doma, pa mi to kolo ne pride prav. Prav tako pa bi si želel, da imam pri takšnem kolesu možnost vplivati na detajle – da lahko sam izberem barvo ročaje, pedalk in izberem različen nivo opreme, ki sestavlja kolo.

Dejstvo je, da to kolo privlači poglede. Ne samo zaradi lesa, ampak tudi zaradi same geometrije. Poleg tega pa je Woodster še izredno dobro vodljiv.