iPhone 6s in moje težave z njim / iPhone SE bo zame

Ko je Apple pred parimi dnevi predstavil iPhone SE, sem bil navdušen. Navdušen predvsem nad njegovo velikostjo, saj je v zadnjih letih bil trend, da so telefoni večji in večji. Če bi šel ta trend naprej, bi konec leta 2017 v rokah nosil telefon z velikostjo zaslona vsaj 21 inčev! Velikost je pomembna, ampak prava velikost!

Imam iPhone 6s. Precej časa sem okleval in se bojeval z mislijo, ali ga res sploh potrebujem. Boljši fotoaparat, snemanje boljših videoposnetkov, daljša avtonomija baterije in vse ostalo so me prepričali, da je to to. Res je, iPhone 6s je super telefon, vendar meni prevelik. Navajen sem bil 5s, ki je precej manjši in stvari, ki sem jih intuitivno obvladal na njem, so sedaj zgolj preteklost.

Po več kot mesecu dni uporabe, imam par pripomb na iPhone 6s:

 • telefon je velik. Tako velik, da ne morem tipkati med vožnjo (kar je dobro). Tako velik, da težko tipkam kjerkoli drugje z eno roko (kar ni dobro). In tako velik, da s svojimi prsti težko dosežem zadnje ikone v zgornji vrsti – posledično je potrebno narediti nov razpored aplikacij, kar podre stare navade, ki jih imam že od prvega telefona naprej.
 • iPhone 6s zelo pogosto izgubi stik z rokami. Vedno, ko vzamem telefon iz žepa imam v mislih isto stvar – ali mi bo padel na tla in ga bom razbil? Seveda mi je uspelo pred kratkim to in poškode ekrana so zelo vidne. Seveda je bila moja krivda, kaj pa mi je bilo potrebno odgovarjati na klice, ko je telefon na varnem v žepu. Vendar nimam samo jaz tega problema, saj so v družbi vsi iPhone 6s telefoni vsaj malo poškodovani.
 • telefon polzi. Telefon odložim na nočno omarico in čez par minut slišim padec. Prižgem luč in ugotovim, da je telefon na tleh. Ne, nimam postrani omarice, niti je ne loščim s kakšnim posebnim loščilom, ampak preprosto je ekran iPhone 6s tako gladek, da zdrsi tudi iz povsem ravne površine – da me ne bo kdo držal za besedo, nisem z vodno tehtnicno meril tega.

Vse pripombe so vezane na obliko in velikost, ampak to je verjetno precej odvisno od vsakega uporabnika. Po drugi strani pa ima iPhone 6s vse sestavine, ki jih želim imeti v telefonu:

 • odlične fotografije. Kljub temu, da imam Leico, je ne uporabljam. Uporabljam samo še iPhone kot fotoaparat in dela odlične fotografije.
 • odličen video. Nisem sicer strokovnjak za video, ampak to, kar lahko posnamem z njim, mi je več kot dovolj (4K) in včasih se preprosto vprašam, kdo hudiča potrebuje takšne videoposnetke?
 • baterija zdrži povsem dovolj. Večni problem telefonov je baterija. Nekatere moraš polniti dvakrat na dan, druge moraš imeti večino časa na “elektriki”. iPhone 6s, kljub temu, da ga izredno veliko uporabljam, zdrži cel dan in ga polnim ponoči.
 • hitrost. Jeap, telefon je hiter. Odziven. Deluje. Nobenih problemov s samim SWjem. Tudi aplikacije tečejo precej boljše, kot so na ostalih verzijah, ki sem jih imel – kar je seveda logično, saj nova procesorska moč naredi svoje.

Ko sedaj pogledam, kaj mi očitno največ pomeni pri telefonu – fotografije, video, baterija in hitrost, na drugi strani pa me moti velikost in oblika, je rešitev, kaj bo moj naslednji telefon povsem preprosta. iPhone SE bo zadovoljil moje potrebe glede vseh prej omenjenih stvari. Komaj čakam, da bo Telekom Slovenije predstavil cene zanj, do takrat bom pa pazil na svoj iPhone 6s, da ga ne bom do konca uničil v tem času.

Velikost očitno ni več vse. In očitno so proizvajalci (zaenkrat Apple) začeli razmišljati o funkcionalnosti naprave in ne samo velikosti. Si predstavljate, da bi šel razvoj tako hitro naprej tudi v avtomobilski industriji? Sedaj bi se po cestah vozili s hitrostjo 500 km/h, čeprav ceste niso pripravljene na to. No, tudi naše roke niso pripravljene na tako velike telefone, kot nam jih ponujajo proizvajalci, pa vendar jih vseeno kupujemo in uporabljamo!

iphonse

 

 1. 1. Remember, you have to double touch or tap your home button; and not double press or click. If you double press or click on the home button iOS app switcher will open. Just by touching the home button twice, the top-half of the interface slides down thereby making it fairly easy for you to reach all controls.

  2. dodal iPhone 6s Silicone Case … sedaj ne drsi NIČ.

  1. tudi jaz :) dodal tocko 2. in je boljse.. ampak 1. pa je se vseeno nemogoce med voznjo :) premajhne prste imam ocitno :)

 2. Glede kamere… Kot sem ti napisal na FB Apple že lep čas zaostaja na tem področju. Mimogrede, snemanje videa z MONO zvokom v 21. stoletju?!?! RESNO?!? Želim ti predlagati izziv, da bi preživel 1 teden s Samsungovim telefonom. Npr. sam že 2 leti in pol uporabljam S4 mini (4,3″ zaslon), ker tudi sam ne maram velikih telefonov. Kamera je sicer starosti telfona primerna, ampak zame dovolj zmogljiva. Drugače pa je telefon popolnoma neštekajoč in se samtram za zahtevnega uporabnika (nalaganje ROM-ov itd.). Če ti je delanje vrhunskih fotografij zelo pomembno bi ti predlagal, da preizkusiš novi S7. Pa naredi magari primerjavo potem na blogu med iPhonom in S7. Da ne bo pomote, ne zagovarjam nobene blagovne znamke, saj vedno gledam, da dobim največ za svoj denar glede na moje potrebe. Trenutno, če bi kupoval nov telefon, bi verjetno vzel Huawei P9, ko bo prišel na trg, saj bi tam še najmanj plačal samo za brand. :)

 3. Jaz sem bil pa dobesedno užaljen – kako si drznejo reciklirati staro ohišje, ki je res, ampak res že za časom (niti mi nikoli ni deloval praktično). Kot da bi sedaj kupil Clio II z novo tehnologijo. Ne, hvala.

  Drugače se pa strinjam, tudi sam imam 4.3″ telefon (S4 mini) in ne grem na večji ekran. Mogoče je večji boljši za delo, ampak jaz imam telefon še vedno primarno za klicanje. Ne rabim velikega ekrana, saj je OS še vedno enako omejen kot leta 2007, ko so bile popularne predvsem igre.

  PS: S4 je popolnoma štekajoč, neuporaben za malo več kot nezahtevnega uporanika :) Jure ima očitno srečo :) Kamera je večji poraz kot se zdi (v slabši svetlobi so slike oranžne, autofocus pa se itak pravilno prebere outoffocus).

  Sam bi kupil Lumio 650, vendar so problem appi, kamerca je na ravni S4 mini, pa še Continuuma ne podpira. Sicer bi bil perfect, ker Win10 mobile je za prste obliznit – mogoče bo počasi tudi Apple naredil iOS za sodobnega človeka, ker so uporabniki dobesedno naveličani dolgočasnosti.

Komentarji so zaprti.