Ko je Apple pred parimi dnevi predstavil iPhone SE, sem bil navdušen. Navdušen predvsem nad njegovo velikostjo, saj je v zadnjih letih bil trend, da so telefoni večji in večji. Če bi šel ta trend naprej, bi konec leta 2017 v rokah nosil telefon z velikostjo zaslona vsaj 21 inčev! Velikost je pomembna, ampak prava velikost!

Imam iPhone 6s. Precej časa sem okleval in se bojeval z mislijo, ali ga res sploh potrebujem. Boljši fotoaparat, snemanje boljših videoposnetkov, daljša avtonomija baterije in vse ostalo so me prepričali, da je to to. Res je, iPhone 6s je super telefon, vendar meni prevelik. Navajen sem bil 5s, ki je precej manjši in stvari, ki sem jih intuitivno obvladal na njem, so sedaj zgolj preteklost.

Po več kot mesecu dni uporabe, imam par pripomb na iPhone 6s:

  • telefon je velik. Tako velik, da ne morem tipkati med vožnjo (kar je dobro). Tako velik, da težko tipkam kjerkoli drugje z eno roko (kar ni dobro). In tako velik, da s svojimi prsti težko dosežem zadnje ikone v zgornji vrsti – posledično je potrebno narediti nov razpored aplikacij, kar podre stare navade, ki jih imam že od prvega telefona naprej.
  • iPhone 6s zelo pogosto izgubi stik z rokami. Vedno, ko vzamem telefon iz žepa imam v mislih isto stvar – ali mi bo padel na tla in ga bom razbil? Seveda mi je uspelo pred kratkim to in poškode ekrana so zelo vidne. Seveda je bila moja krivda, kaj pa mi je bilo potrebno odgovarjati na klice, ko je telefon na varnem v žepu. Vendar nimam samo jaz tega problema, saj so v družbi vsi iPhone 6s telefoni vsaj malo poškodovani.
  • telefon polzi. Telefon odložim na nočno omarico in čez par minut slišim padec. Prižgem luč in ugotovim, da je telefon na tleh. Ne, nimam postrani omarice, niti je ne loščim s kakšnim posebnim loščilom, ampak preprosto je ekran iPhone 6s tako gladek, da zdrsi tudi iz povsem ravne površine – da me ne bo kdo držal za besedo, nisem z vodno tehtnicno meril tega.

Vse pripombe so vezane na obliko in velikost, ampak to je verjetno precej odvisno od vsakega uporabnika. Po drugi strani pa ima iPhone 6s vse sestavine, ki jih želim imeti v telefonu:

  • odlične fotografije. Kljub temu, da imam Leico, je ne uporabljam. Uporabljam samo še iPhone kot fotoaparat in dela odlične fotografije.
  • odličen video. Nisem sicer strokovnjak za video, ampak to, kar lahko posnamem z njim, mi je več kot dovolj (4K) in včasih se preprosto vprašam, kdo hudiča potrebuje takšne videoposnetke?
  • baterija zdrži povsem dovolj. Večni problem telefonov je baterija. Nekatere moraš polniti dvakrat na dan, druge moraš imeti večino časa na “elektriki”. iPhone 6s, kljub temu, da ga izredno veliko uporabljam, zdrži cel dan in ga polnim ponoči.
  • hitrost. Jeap, telefon je hiter. Odziven. Deluje. Nobenih problemov s samim SWjem. Tudi aplikacije tečejo precej boljše, kot so na ostalih verzijah, ki sem jih imel – kar je seveda logično, saj nova procesorska moč naredi svoje.

Ko sedaj pogledam, kaj mi očitno največ pomeni pri telefonu – fotografije, video, baterija in hitrost, na drugi strani pa me moti velikost in oblika, je rešitev, kaj bo moj naslednji telefon povsem preprosta. iPhone SE bo zadovoljil moje potrebe glede vseh prej omenjenih stvari. Komaj čakam, da bo Telekom Slovenije predstavil cene zanj, do takrat bom pa pazil na svoj iPhone 6s, da ga ne bom do konca uničil v tem času.

Velikost očitno ni več vse. In očitno so proizvajalci (zaenkrat Apple) začeli razmišljati o funkcionalnosti naprave in ne samo velikosti. Si predstavljate, da bi šel razvoj tako hitro naprej tudi v avtomobilski industriji? Sedaj bi se po cestah vozili s hitrostjo 500 km/h, čeprav ceste niso pripravljene na to. No, tudi naše roke niso pripravljene na tako velike telefone, kot nam jih ponujajo proizvajalci, pa vendar jih vseeno kupujemo in uporabljamo!

iphonse