Ko me je pred časom klical kolega in mi ponudil v test mini računalnik Intel NUC NUC6i5SYH z WIN10 in LG 27UD68-W 4K IPS monitor, sem najprej zdrznil z ušesi. Že več kot devet let uporabljam OS X in prav toliko časa sem navajen na Apple prenosnike (najprej je bil v igri Macbook, zadnja leta pa je moj spremljevalec Macbook Air).

Windowse sicer uporabljam vsak mesec, ko moram oddati PODO preko e-davkov, vendar so to Windowsi Xp, ki so bili moji spremljevalci dolga leta. Windowsi 10 so zame nočna mora, ampak včasih mora moški narediti, kar mora moški narediti. No, ko sem dobil “gadgete”, sem se veselil kot otrok in ko sem jih vlekel iz škatel, sem se sam sebi smejal.

Zakaj mini računalnik?

Prihajam iz časov, ko so bili računalniki še računalniki. Škatle, ki smo jih imeli pod mizami so bile velike in glasne. Ravno zaradi teh lastnosti sem sam začel prisegati na prenosnike. Ker nisem vezan na lokacijo, ampak lahko kjerkoli že sem, počnem karkoli želim.

Mini računalniki, kamor se uvršča tudi Intel NUC NUC6i5SYH so tihi, imajo kompakten dizajn, so energetsko učinkoviti in so elegantni. Nimajo CD/DVD pogona. Imajo pa kup priključkov, ki nam omogočajo priklop na vse mogoče naprave / monitorje, iMace in podobno.

Odvisno od konfiguracije računalnika je tudi njihov namen. Mini računalniki se lahko uporablja:

 • kot službeni računalnik, če smo omejeni s prostorom
 • kot osebni domači računalnik (za internete je to več kot odlična rešitev)
 • kot multimedijski računalnik (iz katerega “streamamo” video in avdio vsebine)
 • namesto prenosnega računalnika (ja, to majhno škatlo damo v žep in gremo na morje)

Namembnost računalnika je odvisna od konfiguracije, ki si jo želimo in si jo lahko sestavimo sami. Moj testni Intel NUC (NUC – Next Unit of Computing) je bil sestavljen (obstaja tudi verzija z i7 procesorjem) (specifikacija):

 • procesor Intel Skylake i5-6260U (1.9 GHz do 2.8 GHz turbo)
 • 8GB RAM
 • 850 EVO 250GB SSD
 • grafika Intel Iris 540 (podpira 4K video in najnovejši H.265/HEVC codec)
 • Intel Dual Band Wireless-AC 8260 and Bluetooth 4.1
 • 2 x USB 3.0
 • SD čitalec
 • IR senzor
 • Intel Gigabit LAN
 • HDMI in Mini Display Port
 • 7.1 audio

Konkurenca na trgu mini računalnikov?

V zadnjih letih je na trg mini računalnikov prišlo kup zanimivih modelov: Shuttle DH170, Apple Mac Mini, Dell OptiPlex 3020 Micro, ASRock Beebox N3150-2G32SW10, Acer Revo One RL85, Acer Veriton VN4630G, HGPC Mini i3S28, MSGW NUC NUC5i34GM2120, Lenovo IdeaCentre Q190, Lenovo ThinkCentre M600 Tiny, Minix Neo Z64, Tronsmart Ara IZ37…. Vse te naprave je testiral Bug (vir) in med zgoraj omenjenimi mini računalniki je bil Intel NUC med najboljšimi.

Monitor LG 27UD68-W 4K IPS

Verjetno sem med redkimi, ki za svoje delo ne potrebuje velikega monitorja in ki je zadovoljen z zaslonom, ki ga ima Macbook Air (13 inčni). Vendar, ko priklopiš 27 inčni monitor na Aira, pa svet postane nekaj povsem drugega. Navdušen!

Specifikacije:

 • odzivni čas: 5ms GTG
 • ločljivost: 3840 x 2160
 • svetilnost: 350 cd/m2

Prvi priklop!

Ko sem uspel vse skupaj povezati – na Macu sem navajen, da ne uporabljam miške, da nimam eksterne tipkovnice, prav tako nimam dodatnega monitorja in mi je vse skupaj vzelo par minut.

HDMI kabel za monitor, BT povezava za miško in tipkovnico – in začuda, vse je delovalo. Očitno res že dolga leta nisem uporabljal Windowsov in je bil sedaj zadnji čas, da jim dam možnost. Ko sem prvič pognal NUCa, sem bil presenečen, kajti Windowsi 10 v kombinaciji s SSD diskom so več kot odlična rešitev.

Kljub temu, da nimam pojma, kje se kaj nahaja v WIN10, so stvari same po sebi začele delovati. Spominjam se časov, ko si za to, da si usposobil “kišto” potreboval kakšen dan in še takrat ni nič delovalo tako, kot bi moralo.

Prva stvar, ki sem jo preizkusil je bil 4K video. Na YouTubeu je kup posnetkov, vendar ko imaš enkrat mini računalnik, ki to omogoča in ko imaš monitor, ki to prikazuje, je užitek še precej večji. Slika je bila.. Ne bom se lagal, če rečem, da sem se skoraj dotaknil monitorja, ko sem gledal. Ja, 4K je super, edino 10/10 internet je malce prepočasen za to in je potrebno čakati, da se video sproti nalaga.

Kako testirati hitrost računalnika?

Na spletu obstaja kup programov, ki testirajo hitrost računalnika. Primerjajo z drugimi in na koncu izračunajo neko številko, ki je potem merodajna. Sam sem se odločil za drugačen način testiranja.

Adobe Illustrator kot pokazatelj hitrosti računalnika, se mi je zdela zanimiva ideja. Ker imam na mizi Aira s 4G rama in iMaca z 12G rama, se mi je ta ideja zdela zanimiva. No, iMac nima SSD diska in kot sem pričakoval, je bil NUC precej hitrejši od obeh. Precej hitrejši!

Kaj pa igrice na NUCu?

Igric na računalniki nisem igral že skoraj eno dekado. Niti ne vem, kaj sedaj obstaja, da bi bilo primerno in da bi lahko testiral hitrost računalnika. Na to vprašanje na Facebooku sem dobil odgovore kot so Solitaire in podobno. Ker res nimam pojma o igricah (ja, na Apple napravah je precej manj igric) sem se odločil, da dolpotegnem World of Warcraft. Nisem vedel, da je to igrica, ki je velika 30GB – ali pa sem jaz potegnil dol vse, kar se je dalo potegniti.

Po skoraj desetih letih, če odmislim igrice na iPhonetu in iPadu, sem igral igrico na računalniku. Navdušen nisem bil ravno, ker ne štekam teh sodobnih igric. Ko sem iskal igrice iz mojih časov, pa ne obstajajo več. Ampak NUC je očitno sposoben renderirati tudi grafiko za igrice – verjetno se bo na tem mestu oglasil kakšen poznavalec in bo kontriral. Verjamem na besedo!

Suma sumarum!

Ja, presenečen sem nad to majhno zverinico. Sicer sem imel v mislih, da bi istočasno testiral Mac Mini in Intel NUC, ampak mi ni uspelo. Intel NUC je odlična rešitev za domačo uporabo, pa tudi za službeno – v večini primerov bo konfiguracija povsem zadoščala tudi za kaj malce bolj grafičnega. Glede na to, da večina ljudi v službah uporablja internet, elektronsko pošto in še kakšen dodaten program, pa je tole več kot odlična rešitev.

Cena konfiguracije je precej odvisna od sestavin, ki jih želite v vašem NUCu.

Več informacij: intel.com/nuc in http://www.lg.com/us/monitors/lg-27UD68-W-4k-uhd-led-monitor