Panama Papers je nova afera, s katero se ukvarjajo ljudje v teh dneh / #panamapapers. Včeraj so na dan prišle informacije, ki jih je eno leto zbiral Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), časopis Süddeutsche Zeitung in več 100 drugih novinarskih organizacij. Vsega skupaj je v tem projektu sodelovalo 376 novinarjev iz 76 držav. Pri nas so veliko pozornost tej aferi posvetili pri Delu in kot prvi objavili informacije o tem, kaj se je dogajalo.

Več kot 2,6 TB podatkov, 11.500.000 dokumentov in preko 214.000 podjetij – prikazuje kdo vse je ujet v to afero in kako vse skupaj poteka. V vseh teh množicah dokumentov podjetja Mossack Fonseca, ki je imel o vsakem klientu svojo mapico z vsemi podatki in vsemi elektronskimi sporočili, se najdejo ljudje, kot so:

Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Peter Porošenko, islandski premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Jackie Chan, nekdanji podpredsednik Fife Eugenio Figueredo, Lionel Messi, predsednik Argentine Mauricio Macri,…..

p.s.: Moja težava s temi dokumemti je zgolj ta, da dokler so zadaj pravne osebi mi je vseeno. Ko gre za fizične osebe, pa imam težavo …

Več informacij o sami aferi Panama Papers:

panama_papers