Tesla je pred dvema dnevoma predstavil njihovo novo električno vozilo Tesla Model 3. Število rezerviranih vozil je preseglo vsa pričakovanja in Elon Musk je v 48 urah “prodal” za preko 7.500.000.000 dolarjev avtomobilov.

Ja, številka je enormna. Jaz pa sem se ob vsej tej evforiji vprašal, zakaj bi jaz kupil električno vozilo Tesla Model 3, ki ima avtonomije okoli 350 kilometrov in ceno okoli 35.000 dolarjev!

  1. Tesla je Tesla. Podobno, kot je Apple Apple. Model 3 je njihov vstopni model in je precej precej cenejši, kot smo bili do sedaj navajeni njihovih cen. Ko preračunam ceno vozila in upoštevam, da bodo državne subvencije, pridem na ceno okoli 25.000 eurov, kar pa se mi zdi primerno za novo vozilo.
  2. Avtonomija. Veliko električnih vozil, ki so sedaj na trgu ima precej velik problem – avtonomija baterije, ki zdrži okoli 100 kilometrov je premalo za daljše razdalje po Sloveniji, po drugi strani pa tudi nimamo tako velikih mest, da bi imeli električna vozila za vožnjo zgolj po mestih. Model 3 z avtonomijo 350 kilometrov je ravno prav za moje potrebe. Glede na to, da dnevno delam okoli 150 km in da imam rad vožnjo proti morju, bi tole rešilo vse dosedanje probleme, ki jih imam z električnimi vozili.
  3. Cena goriva. Elektrika je poceni. Gorivo precej manj. Pri prevoženih 30.000 kilometrih na leto, je cena goriva precej pomemben podatek in precej velik strošek v letnem budgetu. Glede na to, da je “tankanje” na Teslinih supercharger polnilnicah zastonj, bi bil prihranek na leto zelo zelo visok. Tako visok, da bi bilo že smiselno, da vzamem kredit in ga odplačujem s prihrankom pri gorivu.
  4. Ekologija. Nisem najbolj ekološko osveščen, vendar se zavedam tega, da vozila precej onesnažujejo okolje. Tudi baterije, ki so v Tesli in proizvodnja električne energije, ki se potrebuje za polnjenje baterij, ni ravno nedolžna. Ampak, ko dam na tehtnico vse skupaj ugotovim, da je ekologija v tej enačbi precej pomembna, predvsem pa je na strani Tesle. Ali to drži tudi raziskovalno dokazano, pa še iščem podatke.
  5. Pospeški. Sem moški. Nekje v krvi imam obsedenost s hitrostjo in pospeški. Sicer zadnje čase precej manj, kot pred leti, vendar 6 sekund do 100 km/h je precej dobra številka. Če upoštevam dejstvo, da vozilo skoraj ne proizvaja hrupa, potem je to zmagovalna kombinacija.
  6. Igračka. V bistvu je Model 3 ena takšna velika igračka, ki ima, kljub temu da ima malo vsebine, zelo veliko vsebine. Avtopilot, vse skupaj nadzorovano čez eno veliko “konzolo”, predvsem pa veliko stvari, ki so zanimive za “velike otroke”. Ko sem prvič sedel v Tesli, sem se počutilo kot v trgovini z igračami. Vse bi imel in vse bi preizkusil.
  7. Drugačnost. Do sedaj so bili vozniki Tesl drugačni. Ni jih bilo veliko, ampak so bili opazni. Verjetno se bo s prihodom Modela 3 tudi to spremenilo, saj je ta model precej bolj dosegljiv vsakomur od nas. Vendar še vedno bo to Tesla, kljub temu, da precej cenejša.
  8. Del prihodnosti. Če smo si kot otroci želeli, da bi imeli doma Porscheja, ali pa Ferrarija, se sedaj stvari spreminjajo. Ja, še vedno obstajajo želje po “super športnih” vozilih, vendar se zavedam, da so električna vozila del prihodnost. Kdaj je potrebno vstopiti na vlak? Ko se zgodovina še piše, ali ko jo je že konec? Model 3 je nekje vmes.

Verjetno bi lahko našel še precej več razlogov, zakaj mi je Model 3 všeč in zakaj je Elon Musk z njegovo predstavitvijo naredil takšem “boom” v svetu avtomobilizma. Poslušal je svoje stranke in jim dal točno tisto, kar potrebujejo. Brez odvečnega balasta, brez nepotrebnih stvari. V tem je vsa umetnost – zadovoljiti veliko število ljudi z enim proizvodom.

Slabost? Seveda obstaja. Vozila bodo prišla na trg leta 2017, ali pa v začetku 2018. Kaj se bo do takrat zgodilo je nekaj povsem drugega in težko je vnaprej prejudicirati stvari. Mogoče bodo takrat na voljo že vozila z avtonomijo preko 1000 kilometrov in ceno pod 20.000 dolarji. Kaj pa se zgodi v tem primeru?

V bistvu sem se motil – akontacija je fully refundable. Torej je to samo investicija v nekaj, za kar se lahko odločiš, ali pač ne. Sedaj pa sem dejansko začel razmišljati..

model-3-unveil