Noordung / urbano električno kolo / ko se srečata Tesla in dr. Dre. Prototipni razvoj skozi štiri razvojne faze, v katere podjetje preko spletnega mesta www.noordung.com in družbenih medijev vključuje tudi širšo javnost, se bo zaključil z izdelavo končnega izdelka, s katerim bo podjetje s kampanjo na platformi za skupnostno financiranje Kickstarter na trg vstopilo – natanko na 200 letnico izuma kolesa – aprila prihodnje leto.

V Evropski uniji se letno proda več kot 20.000.000 koles, od katerih je dobra polovica (12.000.000) proizvedena v EU. Evropska kolesarska industrija neposredno oziroma posredno v okoli 600 majhnih oziroma srednje velikih podjetjih ustvarja več kot 70.000 zaposlitev. V povprečju evropejec poseduje več koles kot katerih koli drugih prevoznih sredstev1.

Najhitreje rastoča kategorija znotraj kolesarske industrije v EU je zadnjih nekaj let kategorija električnih koles (EPAC – “Electric Power-Assisted Cycle”), ki obsega okoli 1.200.000 prodanih koles na leto oziroma 6 odstotkov vseh prodanih koles. Do leta 2020 naj bi prodaja električnih koles v EU predstavljala že 10 odstotkov vseh prodanih koles2.

Podjetje Noordung vstopa na evropski in ameriški trg električnih koles z lastno razvitim urbanim električnim kolesom višjega cenovnega razreda, katerega osrčje predstavlja multifunkcionalni »Powerbox« z integriranim zvočnim sistemom, ki preko Bluetooth povezave omogoča predvajanje glasbe iz pametnega telefona.

»Verjamemo, da prevoz na delo ali po opravkih ni samo premikanje od ene točke do druge, ampak je užitek, ki ti ga nudi pot«, razlaga Gregor Fras, ustanovitelj in direktor podjetja, ter dodaja: »Kolesarjenje nam že od malih nog predstavlja svobodo, ki smo jo želeli nadgraditi še z užitkom poslušanja glasbe. Glasbo danes kolesarji poslušajo predvsem preko slušalk, kar pa je izredno nevarno, saj je z njimi zaznavanje okolice praktično nično.«

»Noorodung kot prvi na svetu na ustrezen način naslavlja uporabniško izkušnjo poslušanja glasbe pri kolesarjenju, ki je pri avtomobilizmu denimo ena ključnih komponent uporabniške izkušnje«, razmišlja Fras in v šali dodaja: »V bistvu je ideja Noordunga takšna, kot bi se srečala Tesla in dr. Dre!«.

Podjetje Noordung je navdih za ime dobilo pri slovenskem raketnem inženirju in pionirju kozmonavtike, vesoljskih poletov in tehnologij, Hermanu Potočniku – Noordungu. Tako kot je Potočnik v svojem edinem knjižnem delu z naslovom »Problem vožnje v vesolju« raziskoval rešitve življenja v vesolju, podjetje Noordung išče rešitve na probleme urbanih prevozov.

Pri prvem prototipu, ki so ga v podjetju poimenovali s kodnim imenom N-01, je bil fokus predvsem na razvoju inovativnega »Powerboxa«, ki poleg napajanja električnega motorja, ki kolesarju asistira med vožnjo, omogoča tudi predvajanje glasbe in polnjenje elektronskih naprav preko USB vmesnikov.

V naslednji fazi se bo podjetje Noordung osredotočilo na razvoj lastnega okvirja in ključnih komponent kolesa, ki bodo izdelane iz karbonskih materialov. »Želimo izdelati najlažje urbano električno kolo na svetu. Prenosljivost električnega kolesa je zelo pomembna, saj zaradi nevarnosti kraj uporabniki kolesa ne bodo puščali zunaj, ampak ga bodo nosili s seboj.«, razlaga o ciljih za prihodnost Fras.