Zapis, ki sem ga odkril na Facebook strani Združenja Borcev Koper in ki dokaj preprosto obrazloži, kaj je narobe z vrhovnim poveljnikom Slovenske vojske, ki je pred časom podal oceno, enko, za stanje naše vojske. Upam, da bo to Borut Pahor prebral in se za trenutek vsaj zamislil nad svojimi dejanji, ki niso ravno v ponos njemu in celotni državi.

(vir) Bili smo prepričani, da nas predsednik države ne more več z ničemer presenetiti, pa smo se zmotili. Njegov teatralen nastop in jamranje, v kašnem stanju je vojska in jo ocenjevati z »enko« presega vse meje lepega vedenja, da ne uporabimo kakšen manj prijazen izraz.

Govoril je, kot da ni vrhovni poveljnik, temveč da kritizira nekoga drugega. V normalnih situacijah in državah bi tak poveljnik, če nima moralnih zadržkov takoj odstopil, če pa ne bi to storil, bi ga takoj odstavili. Ali je pozabil, da se je to katastrofalno stanje v Slovenski vojski, to sesuvanje začelo že ko je bil predsednik vlade, sedaj pa je predsednik države. Kaj je storil v tem času, da se to stanje ne bi nadaljevalo? Očitno nič. Sedaj pa nagovarja slovensko javnost. Kaj pa naj bi storila slovenska javnost, ko več kot pol prebivalcev živi na robu revščine.

Mar je predsednik Pahor pozabil, da v državi, ki ji predseduje, imamo pristojne institucije, ki so po Ustavi zadolžene za področje vojske. Sprašujemo se, kaj je pomenil njegov nastop, pa tudi žalostno asistiranje ministrice za obrambo in načelnika generalštaba SV predsedniku države.

V bivši skupni nam državi smo v kazenski zakonodaji imeli kaznivo dejanje kontra revolucionarno delovanje, sedaj pa imamo samo malomarno opravljanje dela, ki hudo in resno ogroža varnost države. Prepričani smo, da predsednik države g. Borut Pahor nosi veliko subjektivno in objektivno odgovornost za stanje v slovenski vojski in ga pozivamo, da odstopi z mesta predsednika države, s čimer bi bil razrešen tudi dolžnosti vrhovnega poveljnika.

Očitno je, da ni imel dovolj časa, da bi se ukvarjal s tako resno zadevo kot je razvoj Slovenske vojske, ker je zapravljal predsedniški čas in bil zaseden s kidanjem gnoja, košnjami, delom v tovarnah, obiskom vrtcev, kjer jih je učil domoljubju in podobnimi zadevami. Ker se je preizkusil v številnih poklicih, bo mogoče našel kaj bolj primernega , kot je vodenje države.

Državo je treba, gospod predsednik, ustvarjati vsak dan. Ker kot predsednik rad moralizira ljudstvu, ima sedaj enkratno priložnost svojo moralnost dokazati z odstopom. Na potezi pa je tudi parlament, ki se ravno tako ni odzval na njegove izjave, ki naj začne postopek za razrešitev predsednika države.

Kot primer naj navedemo, da je leta 2010 takratna opozicija vložila predlog ustavne obtožbe zoper predsednika Danila Turka, ker je odlikoval Tomaža Ertla. Predsednik ZDA Bill Clinton je leta 1998 v kongresu doživel »impeachment« samo zaradi tega, ker je praktikantki Bele hiše Monici Lewinsky na nedostojen način ponudil cigaro. Odgovornost predsednika Pahorja za katastrofalno stanje v SV se res ne more primerjati z navedenima obskurnima vzrokoma za ustavno obtožbo in si jo dejansko zasluži.

Sprašujemo vso slovensko javnost, Zvezo slovenskih častnikov, veteranske organizacije posebej, ali s tako oceno, ki jo je dal vrhovni poveljnik, morda kdo kliče ,,na pomoč” in pripravlja teren za ,,nacionalno gardo” in postroj ene izmed strank? To pa so nevarna razmerja!

Na koncu bi poudarili, da je večina podpisanih v TO in slovenski vojski opravljala odgovorne naloge in nam ni vseeno, kaj se dogaja z našo vojsko in našo državo.

Nam gre za Slovenijo!

Člani društva SRP: Janez Butara, Franc Medle, Boris Pogačar, Remzo Skenderović, Jože Butara, Milan Gorjanc, Bogdan Avbar, Boris Gregorčič, Jože Florjančič, Darko Kastelic, Mirko Ognjenović.

borut pahor zagorje fotografije 16