Les. Slovenski les je cenjen v tujini. Slovenci ga izvažamo, namesto da bi iz njega izdelovali izdelke in jih izvažali. Tega se zavedata tudi Feliks in Jesse iz podjetja Fj-Produkt, ki ročno izdelujeta lesena očala.

Ne, oče Feliks in sin Jesse se nista odločila, da bosta šla na Kickstarter in poskušala preko tega kanala prodajati svoja ročno izdelana očala. Njun postopek izdelave lesenih očal je dejansko povsem ročen in pri svojem delu ne uporabljata laserjev za razrez lesa, ampak to počneta na star način – z žago in brušenjem lesa

Všeč mi je, da lahko za izdelavo očal uporabita katerikoli les, ki ga stranka prinese in lahko naredita katerikoli model očal, ki si jih stranka želi. Postopek izdelave je precej dolgotrajen, saj je najprej treba “zlepiti” različne plasti lesa, jih upogniti in šele potem se začne pravo delo.

Na les se nariše model očal in se jih izreže z žago. Potem pride faza brušenja, s katero se odstrani ves odvečen del lesa in sestavljanje, ki pa ni tako preprosto, kot sem sam pričakoval. Na koncu se impregnira očala s čebeljim voskom in potem vgravira njun napis. Šele potem sledi vstavljanje leč, ki so lahko od različnih proizvajalcev. Prav tako pa so njuna očala primerna za korekcijske leče.

Sam nisem ljubitelj očal. Iz preprostega razloga – ko se enkrat oči navadijo na sončna očala, je življenje brez njih skoraj nemogoče. Ampak so pa čudovit modni dodatek – sploh lesena očala v teh časih. Mogoče bi moral “furati” lesena očala z navadnimi stekli, da bi izgledal precej bolj sofisticirano.