Za trenutek odložite svoj mobilni telefon

Živimo v letu 2016. Mobilni telefoni aka mobiteli so postal del našega življenja. Ljudje se naokoli sprehajajo tako, da srepo bolščijo v svoje dragocene naprave, ki jih ne spustijo iz rok niti ko gredo na stranišče. Telefon je postal naša rešitev, ker se nam ni potrebno več zapomniti informacij kot so termini sestankov, kdaj ima kdo rojstni dan, kako je komu ime in vse ostalo.

Mobilni telefoni nam zadnjih deset let krepko spreminjajo naš svet. Nekateri to vidijo pozitivno, jaz pa vse bolj opažam, da vseeno vse stvari niso tako pozitivne. Ne, vseeno mi je za sevanje s katerim so se vsi ukvarjali pred leti. Ni pa mi vseeno za odnose med ljudmi, ki zaradi mobilnih telefonov precej trpijo.

Vsak od nas se je verjetno že kdaj zdrznil, ko se je zavedal, da je v družbi in da več časa posveča svojemu telefonu, kot pa družbi v kateri je. Prav tako je zanimiv pogled na druge obiskovalce lokalov, ki večino časa posvetijo svojemu mobitelu in ne osebi, s katero so prišli. Smešno? Ne, predvsem kruto realna situacija je to. To smo želeli.

Kot smo nekoč, pred dvajsetimi leti verjeli, da nam bodo računalniki olajšali delo in bomo imeli več časa za svoje bližnje in zase. Pa je temu res bilo kdaj tako? Ja, računalnik nam olajša delo, pa vendar po drugi strani imamo z dostopom do interneta toliko različnih “distrakcij”, ki nam vedno pridejo prav. Saj veste, če ne bi bilo Facebooka, bi bilo delo opravljeno precej precej hitreje. Pa vendar ga vsi uporabljamo, še posebej, ko nam voda teče v grlo.

Sam si ne znam predstavljati življenja brez telefona, pa vendar se čedalje bolj zavedam, da ljudje ne znamo več vzpostaviti stika, če ni vmes “komunikacijska platforma”. Lažje nam je nekoga pofrendati na fejsbuku, kot pa stopiti do njega v realnem svetu in spregovoriti par besed. Lažje se je skriti za tehnologijo in iz varnega zaledja preveriti, kaj se dogaja in kakšno je stanje.

Upam, da bodo ljudje kmalu ugotovili, da so pomembni medčloveški odnosi in da se le ti bolj pristni, če so v realnem svetu, kot pa v navideznih svetovih, ki jih je vsak dan več.

En pro bono nasvet: ko boste v družbi, odložite svoje mobilni telefon in se pogovarjajte z osebami, ki so okoli vas. Zanimivo bo!

Apple iPhone 6s
Apple iPhone 6s