Ja, prav ste prebrali. Zlobni tujci kupujejo podjetja v Sloveniji. Kmalu bodo pokupili vse, kar je bilo nekoč nekaj vredno, vendar se je skozi čas samostojne Slovenijo tudi to spremenilo. Srebrnina je postala drek in tujci so prišli v Slovenijo in pokupili podjetja – Adria Airways, Mercator, Pivovarno Union, Radenska, Fructal.. In še bi lahko našteval.

Podjetja, ki so jih kupili tujci bi zelo preprosto lahko kupili tudi Slovenci. Če bi imeli denar in če bi imeli vizijo. Večino podjetij, ki so jih kupili tujci niso zaprli, ali pa preprodali premoženje, ampak so vložili dodaten kapital in začeli razvijati svojo vizijo.

Kje je torej problem? V tem, da v Sloveniji ni ljudi, ki bi bili pripravljeni financirati takšne podvige? V tem, da je lažje kritizirati in pizditi, kot pa nekaj narediti in spremeniti? Ali pa je preprosto dejstvo, da tuja podjetja obstajajo zato, da lastnikom prinašajo dobiček – ja, težko je verjeti v to, kajne? Očitno Slovenci ne znamo tako dobro upravljati s svojim premoženjem, da bi bili sposobni kreairati dobičke, ali pa je bilo “lastninjenje” Slovenije izvedeno precej napačno. Ampak za razmišljanje o tem je krepko prepozno, kajti tujci so tukaj in znajo se obnašati poslovno.

Verjetno res ni nihče od nas pričakoval, da bodo tujci, ki so kupili podjetja v Sloveniji delovali dobrodelno? Kapitalizem je to in dejstvo je, da ga pri nas ne razumemo povsem pravilno. Živeli smo v nekih drugih časih in za objokovanje tistih časov je ene 25 let prepozno.

Očitno Slovenci ne znamo s svojimi podjetji pravilno upravljati, tujcev pa si ne želimo! There ain’t no such thing as a free lunch. Boljše bi bilo očitno, če bi podjetja propadla, ali pa umirala na obroke, kot pa če ta podjetja ustvarjajo dobiček. Ne, tega pa ne bomo dovolili. Zlobni tujci, ki so prišli v Sloveniji z denarjem, pri nas niso dobrodošli. Raje vse skupaj uničimo in “zapufamo” in mi bomo raje pizdili ves čas nad vsemi, ki še niso izgubili upanja nad Slovenijo. Slovenci smo ga, tujci očitno ne, ker verjamejo v nas, naše ljudi in to, da se dajo stvari spreminjati. Škoda, ker mi ne razumemo tujcev in njihove logike!

Slapišče Palenk - fotografije 04