Umetnosti ne razumem. Vendar mi je priimek Stupica zelo dobro poznan. Hana Stupica je najmlajša umetnica iz družine in ko sem jo spoznal pred par meseci, sem bil neskončno vesel. Gabrijel Stupica je bil njen dedek. Marlenka Stupica njena babica. Marija Lucija Stupica njena mama. Gabrijel je zaznamoval slikarstvo, Marlenka in Lucija pa ilustracijo, saj so njune ilustracije prisotne povsod. In še sedaj so čudovite in brezčasne.

Hana Stupica je prisotna na različnih platformah:

Hana ni imela preproste naloge, ko se je odločila, da gre po tej poti. Vendar je imela srečo, da je izredno talentirano bitje, predvsem pa ima tudi potrpljenje in uživa v tem, kar počne.

hana_stupica_ilustratorka_001

Hana Stupica je leta 2014 postala najmlajša prejemnica nagrade Hinka Smrekarja za ilustracije ukrajinske pravljice Rokavička.

Sam ne razumem umetnosti (ja, ponavljam se). Ko stojim pred sliko in potrebujem nekoga, da mi razloži, kaj je umetnik želel s tem prikazati, skomignem z ušesi in se zavem, da nismo vsi za vse. Pri Haninih ilustracijah je povsem drugače. Ko je imela pred časom razstavo v Leku in na katero sem prišel v zadnjem trenutku, sem bil presenečen. Ta umetnost mi je precej bližja, saj jo celo jaz razumem. Sicer sem šele kasneje, po pogovoru s Hano, ugotovil koliko časa in volje je potrebno za eno majhno ilustracijo, ki pa ima toliko podrobnosti in toliko popolnosti, da sem začel vse skupaj ceniti.

Glede na to, da Hana ni zgolj ilustratorka, ampak jo zanima tudi oblikovanje, predvsem pa je jako razgledana, sem imel priložnost biti parkrat v njeni družbi in ugotovil, da je povsem preprosta in da res uživa v tem, kar počne. Glede na to, da veliko svojih del v zgodnjih fazah ustvarjanja objavlja na Facebooku, sem se v dve deli zaljubil – Mandrilla in pa njeno zadnjo stvaritev, ki je spodaj.

Všeč mi je, kako Hana uporablja barve. Všeč mi je, koliko detajlov je na vsaki ilustraciji. Všeč mi je, da v tem uživa in da so njene ilustracije takšne, da bi jih imel vse na svojih stenah. Ko bom velik in bogat, bom imel vse njene originale na stenah.

Do takrat pa sem najbolj ponosen, ker imam že dva njena prva testna printa njenih ilustracij. No, tudi nečak je za rojstni dan dobil eno njeno ilustracijo – Caligo, ki spada v njeno bolj temačno obdobje. Dejstvo je, da se pri njej izraža njeno razpoloženje tudi skozi ilustracije.

Njene izdelke (ilustracije in vse ostalo) lahko kupite:

Če sem v otrošku užival v ilustracijah njene mame in babice, pa sem sedaj očitno odkril del umetnosti, v kateri lahko uživam sedaj in jo celo deloma razumem.

Hana, hvala!

hana_stupica_ilustratorka_002