V nedeljo na Bled, na veganski burger v ZaŽiv. Nihče, nikoli. Vendar tokrat to povsem drži. Namreč od začetka maja sem na “čiščenju” – vsakoletnem, ko mesec dni zdržim brez Coca Cole, sladkorja, mesa, itd. V bistvu se ta mesec prehranjujem tako zdravo, da me je strah, da bom živel do smrti. In glede na to, da so moja obsesija burgerji, sem se zapeljal do Bleda, kjer naj bi bili vrhunski veganski burgerji!

Z veganskimi burgerji nimam prav veliko izkušenj, kajti do sedaj sem jih pojedel zgolj par. Ko sem jedel veganski burger v Organic Gardnu sem bil pozitivno presenečen, vendar se zavedam, da se burgerji med seboj precej razlikujejo in da ne bom povsod dobil enakega. Predvsem mi je pomembno, da je burger res veganski in da ne poskušajo za vsako silo “ponarediti” mesa, ampak da pravilno spravijo skupaj okuse, ki se povežejo in dajo burgerju neko svojo celoto.

ZaŽiv vegan bar leži na začetku “Gadafijevefa centra” na Bledu. Poleg Mercatorjeve trgovine. Danes je bila precejšnja gužva in sam sem na burger čakal skoraj 40 minut. Vendar sem bil vesel, da sem počakal!

Naročil sem veganski burger Gorenc, ki je sestavljen iz fižola, ovsenih kosmičev, paprike, čilijev, čebule in graha. Sam sem izbral koruzni kruh in izbral vegansko majonezo za omako. Veganski burger Gorenc stane 4,99 eura in je vreden vsakega centa.

Okusi, ki so v burgerju so ravno tako močni, da se ne ubijejo med seboj in ravno prav jih je, da se vsak od njih čuti. Resnica je, da se po skoraj mesečnem postu tudi moje brbončice odzivajo povsem drugače, kot pa so se pred tem, ko dejansko zaradi prevelikih količin sladkora nisem več čutil različnih okusov.

Bun aka hlebček je bil ravno prav mehak in malce popečen, da je bil hrustljav. Solata je bila mlada in okusna. In tudi sama polepta je bila vrhunska. Ne, ne morem ga primerjati z mesnimi burgerji, ker sta to dva različna svetova. Sem pa navdušen nad samim okusom. Glede na to, da imajo v ponudbi še Dolenca, Primorca in Štajerca, predvidevam, da me bo pot vodila še večkrat na Bled le zaradi veganske hrane.

Na koncu sem pojedel še Vegan Cake – brez sladkorja in presno, ki je bila pikaz na i. Niti za trenutek mi ni žal, da sem se odločil, da bom testiral tudi veganske burgerje. Torej lahko v naslednjih dneh pričakujete recenzije parih gostiln, kjer jih strežejo.

Organic Garden in ZaŽiv sta postavila visoko lestvico in upam, da jo kdo preseže!

Za vse mesojedce / moje recenzije burgerjev v Sloveniji in bližnji okolici: