Vsako jutro je na naših avtocestah podobna situacija. Vozila vozijo na voznem pasu s hitrostjo 100km/h, medtem ko se prehitevalni pas premika s hitrostjo okoli 120km/h. Ker se vsem mudi proti Ljubljani, je na avtocesti gužva in posledično nihče več ne razmišlja o varnostni razdalji. Saj veste, ko ste delali izpit za avto, so vam povedali tudi nekaj o tem.

Verjetno nisem edini, ki pizdi nad vozniki, ki se kljub strnjeni koloni prilepijo vozilu pred seboj za rit in vozijo par metrov za njim pri hitrostih preko 100km/h. Sicer sem se vedno spraševal kakšen je namen tega početja – vendar do odgovora še nisem prišel. Razumem, da se to zgodi, ko pridrviš po avtocesti s previsoko hitrostjo in se počasnejše vozilo prestavi iz voznega na prehitevalni pas.

Ne razumem pa, kaj bo nekdo profitiral, če bo na avtocesti vozil v koloni tako blizu drugega vozila? Mogoče je to taktika, da ne spusti pred sebe kakšno drugo vozilo? Ali pa ima super zavore in še boljše reflekse? Lahko pa je vse skupaj precej bolj preprosto – človek niti ne razmišlja o tem, da lahko vozilo pred njim iznenada zavira in potem se bo zgodilo točno to, kar se dogaja vsak dan na naših avtocestah. Prišlo bo do prometne nesreče in posledično bodo nastali več kilometrski zastoji in promet bo še bolj zgoščen in še veliko bolj bomo pizdili nad vsem skupaj.

Seveda obstaja tudi možnost, da imajo takšni vozniki erektilne probleme in tako poskušajo nadoknaditi svoj manjko nekje drugje. Ali pa preprosto verjamejo, če bodo vozili nekomu par metrov za ritjo pri hitrostih nad 110km/h, da bodo prej na cilju. Všeč mi je optimizem, vendar ne bo šlo.

Ali ne bi bilo veliko lepše, če bi po naših avtocestah vozila vozila, ki bi imela primerno varnostno razdaljo in kjer bi bilo mogoče menjavati pasove brez kakšne večje drame? Kjer bi se lahko upoštevalo načelo zadrge in ne bi zaradi takšnih stvari nastajale kolone, predvsem pa bilo precej manj pizdenja nad vsem, kar leze in kar gre.

voznja_za_ritjo