Recept / Veganska nutella po moje

Veganska nutella. Če bi mi kdo pred mesecem dni rekel, da bom kdaj sam delal vegansko nutello, bi se mu od srca nasmejal. Nutella, ki jo kupim v trgovini je najboljša, bi bil moj odgovor. Vendar se tudi jaz spreminjam in odkrivam nove stvari. Proces življenja, posledično pa to, da sem se odločil, da vsaj za mesec dni spremenim svoj način prehranjevanja. Ker v tem času ne jem kupljene nutelle, pa vendar jo imam neskončno rad, sem se odločil, da jo naredim sam.

Moški sem. Doma nimam vseh sestavin, ki bi jih potreboval za vegansko nutello – po receptih, mi sem jih našel na internetih. Posledično sem se odločil, da poskusim to narediti po svoje. Rezultat? Ja, tako odličen, da mi je žal, da si nisem zapisal točnih količin sestavin, ampak mislim, da lahko vse skupaj ponovim!

Kaj potrebujem za vegansko nutello?

  • blender
  • kokosovo olje
  • mandlje (ja, namesto lešnikov, ki jih nisem imel doma)
  • presni kakav (kljub temu, da mu je rok trajanja potekel že pred parimi meseci)
  • Billingtons rjavi sladkor (natural dark muscuvado / naj bi bil veganski in se mi je v omari skrival že leta)
  • vodo (namesto mleka)
  • vanilijevo esenco (našel nekaj v omari)
  • morska sol (Piranske soline)

Količine potrebne za vegansko nutello?

Iskreno povedano – nimam pojma. Vzel sem količine, ki so se mi zdele smiselne. Za prvič, ko sem to delal predvsem iz firbca, se mi ni zdelo pomembno, da tehtam in da iščem popoln recept, čeprav na koncu mi je očitno uspelo najti pravo mešanic. Nekje preko palca:

  • 20 ml kokosovega olja
  • 100 g mandljev
  • 30 g presnega kakava
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 5 ml vanilijeve esence
  • 3/4 dcl vode
  • ščepec morske soli (Piranske soline)

Kako naredim vegansko nutello?

Mandlje sem najprej dal v pečico – 150 stopinj za 15 minut, da so dobili barvo in je začela odstopati njihova rjava povrhnjica. Mandlje sem vzel iz pečice (vroče! in lepo dišeče) in jih v kuhinjski krpi natrl. Presenečen, da imajo mandlji toliko barve.

Mandlje vrgel v blender in blendal 5 minut, da sem dobil prah. Kot pravi “profesionalec” sem vse ostale sestavine (razen vode) dodal v blender in pustil skozi proces blendanja za par minut.

Ker je bila zmes suha, sem dodal še vodo in vse skupaj ponovno zblendal, da sem dobil gostljato maso. Pozoro – na stenah blenderja se vam bo nabralo ogromno “materiala”. Z žlico ga postrgajte in vrnite nazaj v maso. Blendajte še par minut in vaša veganska nutella je pripravljena!

Glede na to, da sem uporabil majhne količine, je tudi veganske nutelle malo. Ampak meni je, kljub temu, da sem ljubitelj Nutelle, odličnega okusa. Vegansko nutello dajte v kozarec in ga zaprite in ko boste naslednjič imeli “krejving” po sladkem, se spomnite, da vas čaka v hladilniku.

Dodaten nasvet: ker vam bo v blenderju ostalo še precej “materiala”, ki ga ne boste morali postrgati, vzemite banano in jo narežite in dodajte še malce vode (mleka) in zblendajte. Ne bo se vam potrebno truditi s čiščenjem blenderja in zadovoljni boste s tem, kar boste zaužili. Zahvalite se mi lahko tudi kasneje :)

 

Komentarji so zaprti.