Pokončni video ni ok! Veste o čem govorim? O tistih ljudeh, ki snemajo video v pokončnem položaju (portrait mode) in ga potem naložijo na različne komunikacijske kanale, ki so namenjeni videoposnetkom (YouTube, Vimeo, itd..). O tem problemu obstaja kup objav na internetih (basically every blog on the internet that wants to tell you why you shouldn’t shoot video in portrait).

Pokončni video bi lahko primerjal s Comic Sans fontom – kljub temu, da ga nekateri še vedno z veseljem uporabljajo. Tako je tudi s pokončnim videom. Zakaj sploh pišem o fenomenu pokončnega videa.

Včeraj sem na Twitterju opazil spodnji tvit, ki vsebuje tudi video. Ja, Maraaya je posnela video, kjer vabi na prijavo na oddajo Slovenija ima talent. Super. Ampak en problem – ona je posnela pokončni video. No, smešno je, da je na koncu zmontirana špica Slovenija ima talent v ležečem videu – torej gre preprosto za to, da Marjetka ne zna pravilno snemati videa. In ne, ni šlo za Snapchat posnetek.

Jaz ne bi bil jaz, če ne bi zatežil. Seveda so se začeli pametni odgovori, da je pokončni video kul, ker je to pač mobile svet. Aha. In da 98% ljudi uporablja sedaj pokončni video.

Ja. Pokončni video je super, če ste uporabnik Snapchata – ker je komunikacijska platforma zgrajena tako, da je pokončni video njen nativni format. Če ste uporabniki Meerkata, ali kakšne druge platforme, ki je namenjena pokončnim videom.

Na YouTubeu ne gledate videoposnetkov v pokončnem formatu, kajne? Ali si predstavljate, da bi najboljši videoposnetki na Vimeu bili v pokončnem formatu? Ne! Določene stvari imajo svoje zakonitosti in kljub temu, da se internetna krajina precej spreminja, še vedno veljajo določena pravila. In kljub temu, da se sedaj snema s telefoni in objavlja na družbenih omrežjih, so videoposnetki posnetki v ležečem formatu precej bolj gledljivi – predvsem pa dajo dodatno širino zgodbi, kot pa pokončni.

Že par let se sicer govori o tem, da bodo pokončni videoposnetki postali standard, vendar se to še dolgo ne bo zgodilo. Ker ljudje še vedno cenijo dobre in kvalitetne posnetke, predvsem pa cenijo gledljive stvari – vsaka platforma ima svoj format.

p.s.: predstavljate si, da bi vaš priljubljen band posnel spot za svoj komad v pokončnem položaju? Namesto celega banda in širine posnetka bi dobili zgolj del pevca v kader in potem bi bilo vse skupaj migetajoče in preskakujoče? Všeč?

One Response to Jebemti pokončni video / ne, pokončni video ni ok!

  1. Milan Korbar pravi:

    Hja, tudi jaz se sprašujem, kaj se mora zgoditi s procesorjem snemalca videa “skozi grajsko lino”, kot ga sam poimenujem. Zadeva je vsaj s tehničnega vidika popolni nesmisel. Standardni format 16:9 je 1920×1080 pik, 4K pa celo 3840×2160 pik.
    Če je posnetek pokonci je za prikaz uporabljenih manj kot tretjina razpoložljivih podatkovnih pik (video v tem primeru uporabi vsega 607×1080 pik ali podmoče, namesto slike 2K – 2 miliona imamo sliko 0,656 K – 656100).
    In resno me zanima, kako nekomu sploh pade na pamet kaj takega, kot je pokončni video. Ponavadi pa se “snemalci” za povrh postavijo v prvo vrsto in visoko pred sabo držijo tisto neintiligentno napravo, ki ji običajno po nemarnem rečejo tudi pametni telefon.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.