Janez Janša ceni Milana Kučana

Ali ste res mislili, da Janez Janša ne ceni Milana Kučana? V bistvu ga in pred leti mu je celo v intervjuju namenil par besed o njegovi vlogi pri osamosvojitvi. V bistvu gre za precej bizarno zadevo, sploh glede na Janšev odnos do Kučana v sedanjosti.

V usodnem času smo dosegli nacionalno enotnost in za to ima zagotovo pomembne zasluge tudi Milan Kučan. To mu bom vedno priznaval.

Jeap. Janez Janša je očitno v nekem obdobju cenil Milana Kučana in njegovo delo. Vendar se stvari spreminjajo in tudi Janes spreminja svoje mnenje. Sedaj bi verjetno ovrgel svojo izjavo in poskušal Milana Kučana prikazati v povsem drugačni luči. Tako, kot vse ostale stvari in dogodke iz naše preteklosti, ki so skozi oči Janeza Janše povsem drugačni, kot so bili nekoč, ko je on verjel v druge ideale.

kucan

 1. Odlično, da si tole objavil, saj je ključno pri razumevanju novodobnih zdrah.

  Glede tega je potrebno biti bolj precizen:

  1. Janša je v 2001 svoje priznanje Kučanu za zasluge pri osamosvojitvi Republike Slovenije izrazil za točno navedeno obdobje: 15.5.1991 – jesen 1991 in za navedene zasluge.

  2. Ni bil Janša tisti, ki je Milana Kučana obdolžil veleizdaje.
  To je storil že dr. Jože Pučnik leta 1999, argumentirano in spravljivo,
  kar je razvidno iz naslednjega 3-minutnega posnetka:
  https://www.youtube.com/watch?v=B4_meZpjmy8
  Kučan Pučnika nikoli ni tožil zaradi klevetanja.

  3. Pučnik Kučana (in drugih) ni obdolžil veleizdaje zaradi zgoraj navedenega obdobja, pač pa zaradi obdobja pred tem: vse od prisege 1. demokratične vlade pa do spomladi 1991. Razloge za to je navedel (v posnetku).

  4. Zakaj bi to moralo sploh še kogarkoli zanimati?
  Enostavno zato, ker se napadi revizionizma na temelje naše države ne nehajo pač pa postajajo iz leta v leto bolj predrzni.
  Ravno pred dnevi je kolumnist Dela, Dnevnika in Mladine ter profesor Univerze v Ljubljani objavil tezo, s katero (podobno kot Kučan v navedenem obdobju) napada samo jedro te države: Majniško deklaracijo Društva slovenskih pisateljev in demokratičnih strank, ki jo je prebral Tone Pavček, postavlja na nivo zloglasnega velikosrbskega Memoranduma Sanu:
  https://twitter.com/YanchMb/status/746998593551273984

  5. Za razumevanje vloge Milana Kučana v SRS in zgodnjem obdobju RS je nujno razumeti, da gre za profesionalnega politika, ki je svoj politični vzpon v SRS doživljal prav v času, ko so nazadnjaški “old guys” zrušili vlado Staneta Kavčiča (1972), ki je zagovarjala in udejanjala za tiste čase “liberalne gospodarske usmeritve in slovenske interese” (Wikipedia), in jo nadomestili s “pravovernim” kadrom, katerega del je bil tudi Milan Kučan.

  6. Na isti sliki intervjuja, ki jo objavljaš (povezave na original ni?), se tudi vidi, kakšno je bilo mnenje Janše o tem, da se vedno znova vleče zgodovino na plan in jo “dopolnjuje”.

  Za prepir sta vedno potrebna vsaj dva. No, pri nas se jih najde kar nekaj. Ni jih sicer veliko, se pa pogosto pojavljajo v medijih.

  1. To Ronija ne zanima, saj vse teme obdeluje bolj lahkotno, v slogu Svet na Kanalu A.. Njemu je sam kul s prstom kazat na našega vladarja teme. Pač fetiš. :-)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja