Konoba Stari Podrum / Momjan

Gostilna / Konoba Stari Podrum leži v kraju Momjan, ki je od Slovenije oddaljen par kilometrov. Stari Podrum je v zadnjih letih doživel precej sprememb, vendar še vedno velja za gostilno, kjer je odlična hrana in so cene dostopne. Pri njih lahko poskusite tudi bele tartufe in med drugim nudijo tudi vino Veralda, ki je po Decanterju dobilo 95 točk.

Mi smo se peljali iz Brtonigle proti Momjanu in med vožnjo sem razmišljal o Starem Podrumu. Namreč, večkrat sem bil že povabljen na to lokacijo, v času SOFa, vendar je vedno nekaj prišlo vmes. Ob našem prihodu je bila restavracija polna in med drugimi je za sosednjo mizo sedel tudi Srečko Katanec.

Stari Podrum je družinska gostilna, kjer se jedo jedi, ki so dokaj preproste, ampak odlično pripravljene. Sezonsko se prilagajajo in ponujajo jedi s tartufi, v času špragljev je veliko jedi iz njih. Potrudijo se za gosta, predvsem pa so izredno prijazni.

Najprej smo na mizo dobili popečen kruh s smetano in črnim tartufom. Nadaljevalo se je z dvema krožnikoma hladne predjedi – salama, carpaccio, sir,… edina škoda, ker je vse bilo prekrito z rukolo in sirom / na splošno je v tem delu Istre večina jedi postrežena tako. Zanimivo je, da domačini čez vse to polijejo še veliko olivnega olja. Meni najboljši del so bile sveže pečene gobe – za katere bi dal roko v ogenj, da niso gobe, ampak piščanec.

Naslednja jed sta bili juhi – iz divjih špargljev in bučk. Odlično in okusno. Sledila so “vmešana” jajca z veliko porcijo črnih tartufov. Ljubitelji tartufov bi verjetno skakali v zrak od veselja, saj pri tartufih ne “šparajo”. Naslednji dve jedi sta bili fuži z obilno porcijo tartufov in domači njoki z boškarinom.

Seveda vse skupaj ne bi šlo brez taljate, ki pa je bila malce preveč zapečena in posuta zopet z rukolo in sirom – mama Mira pripravlja hrano na takšen način. Po nasmehih ljudi okoli nas v Starem Podrumu, bi lahko preprosto zaključil, da ljudje, ki odkrijejo to gostilno, v njihovi hrani tudi uživajo.

Nas pa je čakal še krožnik sladic, ki je bil sestavljen iz gozdnega tiramisuja, panna cote, jabolčnega štrudlja, čokoladne torte.. Seveda vse skupaj ni šlo brez vin, ki so se, vsaj po pripovedovanju ostalih za mizo, zelo lepo vklopili v celotno pojedino. In ja, po dveh urah je bilo precej težko vstati in iti naprej na odkrivanje Istre. V Stari Podrum pa se definitivno še vrnem!

Komentarji so zaprti.