Karlić tartufi / Paladini / raj za ljubitelje tartufov

Karlić tartufi so raj za vse ljubitelje tartufov. Njihova posest, trgovina s tartufi in nasad tartufov so 13 kilometrov oddaljeni od Buzeta v vasi Paladini. Karlić tartufi se ukvarjajo s proizvodnjo (lovljenjem) tartufov, odkupom, izdelavo različnih produktov iz tartufov in vzgojo psov za lovljenje tartufov. In ravno ti kraji so najbolj bogati s tartufi / belimi tartufi, ki so bolj iskani in črnimi, ki jih je precej lažje najti.

Obstajajo ljubitelji tartufov in obstajamo ljudje, ki nam tartufi nič ne pomenijo. Obstajata dve sorti tartufov – beli tartufi, ki so dražji in bolj iskani in črni tartufi, ki jih dejansko s sodobnimi metodami lahko gojiš kot “zelenjavo” na vrtu.

Ko smo prišli na obisk in na lovljenje tartufov k družini Karlić, ki se s tem ukvarja že vrsto let, smo najprej dobili hrano z njimi / ovčji sir, kozji sir, salama – seveda vse s tartufi. Ni šlo niti brez frtajle z njimi. Nadaljevalo se je s preizkušanjem različnih pijač z dodanimi tartufi, predvsem pa je bil pogled na njihovo trgovino, kjer imajo neskončno izdelkov povezanih s tartufi. Med najbolj zanimivimi je trufella / nutella z dodatkom …. Ja, prav ste uganili, belo in črno čokolado so povezali s tartufi.

Zakaj jaz nisem maral tartufov?

Razlog je v tem, da sem kot otrok, pri kolegih iz Pule, ki so se prav tako ukvarjali z lovljenjem tartufov jih parkrat jedel. Takrat je bil zame to povsem premočan okus – beli tartufi imajo zelo močan okus in posledično sem se jih v življenju izogibal. Kasneje sem imel še parkrat nesrečo, ko sem naročil jed s tartufi, dobil pa jed s tartufato, ki pa je nekaj povsem drugega, kot je sam tartuf. In ja, do te ture po Istri, ki sta jo organizirala BMW Slovenija in Istra.hr, mi tartufi niso pomenili nič. Sedaj je situacija malce drugačna in z veseljem pojem tartuf – tudi belega!

Lovljenje tartufov s psi

Za lovljenje (nabiranje) tartufov se uporabljajo različne pasme psov. Pse je treba od malih nog učiti o vonju tartufov, predvsem pa jih je potrebno vzgojiti v to, da ko najdejo tartuf, da ga ne pojedo, ampak da začnejo zgolj kopati okoli njega. Ko smo šli v gozd, sem odkril, da je teorija nekaj, praksa pa nekaj drugega in da so ti psi res dobro natrenirani in vedno najdejo tartufe. V desetih minutah v gozdu sta dva psa našla za preko 150 eurov tartufov.

Za to, da lahko loviš tartufov, potrebuješ dovolilnico, ki jo izdaja država. In brez psov je to početje nesmiselno. Cena psa, ki je pripravljen za lovljenje tartufov varira med 3000 in 7000 euri.

Gojenje tartufov

Družina Karlić se je pred osmimi leti odločila, da si doma postavi gojišče tartufov. Zasadili so hraste in pripravili zemljo. Vanjo so dali zametke tartufov in poskrbeli za pravo floro in favno. Vse ostanke od tartufov zlivajo med te hraste, predvsem pa tartufi potrebujejo dovolj vode, da lahko uspevajo. Investicija je bila precej visoka in sedaj, šele po osmih letih so začeli s pobiranjem tartufov v svojem nasadu.

Te tartufe iščejo prav tako s psi, ki jih zavonjajo, predvsem pa je zanimivo, da psi zavohajo tartufe šele ko so ti dejansko pripravljeni za “trgatev”. Pred tem nimajo tartufi dovolj vonja in jih psi ne zaznajo.

Ja, jedel sem tartufe, ki smo jih sami nabrali. Predvsem pa sem užival v pogledu na veselje, ki ga imajo pri Karlić tartufi s tartufi, ki jih letno naberejo preko 100 kilogramov. Cene tartufov varirajo in so odvisne od več faktorjev. Jaz pa sem odkril, da so mi tartufi celo zelo všeč. In ne, tartufate ne bom nikoli več poskusil.

  1. Zanimiv članek. Sam še nisem jedel tartufov, jedel pa sem tartufato na testeninah in me ni prepričala. Povej kakšna je razlika med tartufato in tartufi, preden probam taprave tartufe, predvsem iz firbca. thnx

    1. zelo zelo velika. predvsem v okusu. tartufata ti pusti “after taste”, tartufi pa ne. prav tako je razlika v kvaliteti – namrec odvisno je iz cesa delajo tartufato. mene so navdusili in prepricali

Komentarji so zaprti.