BMW Group, Intel in Mobileye so združili moči, da bi samovozeči avtomobili in prihodnji koncepti mobilnosti postali resničnost. Gre za sodelovanje med vodilnim proizvajalcem avtomobilov in vodilnima ponudnikoma tehnologij ter rešitev za računalniški vid in strojno učenje. Cilj sodelovanja je do leta 2021 razviti rešitve za visoko avtomatizirano in popolnoma samodejno vožnjo za serijske izdelke.

BMW Group, Intel in Mobileye bodo skupaj do leta 2021 na ceste postavili popolnoma avtonomna vozila:

  • Vozni parki povsem avtonomnih vozil bodo predstavljali temelje novih storitev mobilnosti v urbanih okoljih.
  • BMW Group, Intel in Mobileye razvijajo odprto platformo za naslednjo generacijo avtomobilov, ki bo zagotavljala najbolj varno platformo – od ključavnice do podatkovnega centra.
  • Vsa tri podjetja si delijo skupno vizijo in cilj, kar je oblikovanje standardne platforme za celotno panogo, kar bo omogočilo hitro predstavitev avtonomnih vozil na trgu.

Prihodnost samodejne vožnje obljublja pozitivne spremembe življenj ljudi in družbe. Toda pot do popolnoma avtonomnega sveta je zapletena in zahteva celovite rešitve, ki integrirajo inteligenco v celotnem omrežju – od ključavnic na vratih do podatkovnega centra. Ponudniki transportnih storitev v prihodnosti morajo izkoristiti hitro razvijajoče se tehnologije, sodelovati s popolnoma novimi partnerji in se pripraviti na revolucionarne priložnosti.

Skupaj s podjetjema Intel in Mobileye bo skupina BMW Group razvila potrebne rešitve in inovativne sisteme za visoko ali popolnoma avtomatizirano vožnjo. Te tehnologije naj bi v serijsko proizvodnjo prešle do leta 2021. Model BMW iNEXT bo temelj strategije skupine BMW Group za avtonomno vožnjo in bo predstavljal osnovo za vozne parke popolnoma avtonomnih vozil, ki ne bodo prisotni le na avtocestah, temveč tudi v urbanih okoljih, kjer bodo namenjeni skupni uporabi avtomobilov.

BMW Group, Intel in Mobileye so prepričani, da bo s tehnologijami za avtonomno delovanje vožnja postala lažja in bolj varna. Cilj sodelovanja je razviti na prihodnost pripravljene rešitve, ki bodo voznikom omogočile več kot le to, da lahko umaknejo roke z volana. Cilj je voznikom omogočiti, da ne gledajo več ceste (raven 3) in da ne mislijo več na vožnjo (raven 4), kar pomeni, da lahko čas v avtomobilu namenijo zabavi ali delu. Ta raven avtonomije bi omogočila vozilu, da na tehnični ravni doseže zadnjo stopnjo vožnje, kjer avtomobil ne potrebuje človeškega voznika. To ustvarja priložnost za vozne parke samovozečih avtomobilov ter polaga temelje za popolnoma nove poslovne modele v povezanem mobilnem svetu.

Podjetja so se dogovorila o vrsti rezultatov in mejnikov, s katerimi bodo na skupni referenčni arhitekturi ustvarila popolnoma avtonomne avtomobile. Kratkoročno bodo podjetja prikazala avtonomno preizkusno vožnjo s prototipom visoko avtonomnega vozila (HAD). V letu 2017 bo platforma na vozne parke razširjena s podaljšanimi preizkusi avtonomnosti.

Intel v sodelovanje prinaša celovit nabor tehnologij, ki bodo zagotavljale računalniško moč in povezljivost milijardam pametnih in povezanih naprav, kar vključuje tudi avtomobile. Za obdelavo kompleksnih delovnih nalog, ki jih zahtevajo avtonomni avtomobili v urbanih okoljih, Intel nudi celotno paleto računalniških izdelkov od procesorjev Intel Atom do Intel Xeon. Skupaj ti procesorji zagotavljajo do 100 terafloopov energijsko učinkovitih računalniških zmogljivosti, pri katerih ni treba na novo pisati kode.