Včeraj je Slovenijo pretresla novica o dvoletni punčki, ki so jo poškodovano pripeljali v bolnišnico. Konec dneva so mediji objavili novico, da je pretepena dvoletna punčka zaradi poškodb umrla. Dogodek se je zgodil v soboto, ko so s pomočjo helikopterja iz Jesenic pripeljali v bolnišnico v Ljubljani dvoletno punčko, ker je imela tako hude poškodbe.

Kljub temu, da center za socialno delo trdi, da do sedaj v tej družini niso zaznali nasilja, pa so odkrili, da je imela dvoletnica že več zaceljenih, a nezdravljenih zlomov. V bolnico pa so jo pripeljali z zlomom ključnice, več zlomljenimi rebri, zlomom noge in počeno lobanjo. Vsaj kriminalisti so opravili svojo vlogo in odvzeli prostost mami in njenemu novemu partnerju, ki naj bi se znesel nad dvoletnico.

Sam sem brez besed. Samo bolečina je prisotna. Bolečina ob misli, da takšni ljudje živijo med nami. Nasilje nima prostora v naši družbi in na nasilje, ki se dogaja za štirimi stenami je potrebno vedno opozarjati in pokazati nanj s prstom!

Glede na to, da gre za dogodek, ki je šokiral javnost, se mi zastavlja kup vprašanj:

 • kako lahko nekdo poškoduje tako majhno in nebogljeno bitje? Kakšen človek moraš biti, da storiš kaj takšnega?

Nikoli ne bom razumel, kaj se mora zgoditi v človeku, ki se odloči, da bo pretepel povsem nebogljeno dete. V bistvu nisem nikoli niti razumel, zakaj bi bilo nasilje potrebno – še posebej nasilje do otrok, ki bo rodilo zgolj in samo novo nasilje. Včasih so starši otroka po riti, če ni bil priden (tudi s tem se ne strinjam!), ampak da otroku polomiš celotno telo? Ne vem. In ne razumem, kakšna (vstavi po potrebi) moraš biti!

 • zakaj pristojne službe, kljub opozorilom očeta, niso reagirale prej in preprečile to nizkotno dejanje

Pristojne službe so, če držijo navedbe očeta, v tem primeru zatajile. Ko gresta dva narazen, se začnejo dogajati različne stvari. Veliko je podtikanj, laži in nagajanja. Ampak pristojne službe bi morale preveriti v takšnih primerih, kaj se dejansko dogaja znotraj družine. Očitno opozoril očeta niso vzeli dovolj resno.

 • kakšno kazen si zaslužita ta dva partnerja, ki sta dvoletnega otroka poškodovala tako hudo, da je na koncu umrl?

O kazni, ki si jo zaslužita partnerja, bi se bilo potrebno na dolgo in široko pogovarjati. V Sloveniji nimamo dolgotrajne zaporne kazni – ali bi v takšnem primeru le ta prišla prav? Ali pa bi prišla prav smrtna kazen? Bi s tem karkoli rešili? Vprašanja na katere ne najdem odgovora, saj mi gre po glavi zgolj to, kakšne živali sta ta dva starša in kaj se jima je zgodilo v glavi, da sta storila to dvoletni punčki.

 • ali je dopustno, da se sedaj na Facebook objavljajo fotografije, kjer sta ta dva partnerja in se jima grozi?

V primeru ravnatelja iz Maribora, sem zagovarjal stališče, da je bila medijska gonja proti njemu napačna in da je posledično zato storil samomor. Tudi tukaj imam podobno mnenje – za to imamo sodišča in ne more ulica soditi sama ljudem.

Vendar po drugi strani pa se mi zdi prav, da se opozarja na takšne starše, saj jih je očitno precej v Sloveniji. Predvsem pa bi se morali zavedati, da če bomo v takšnih primerih pogledali stran, se nam ne obeta nič dobrega.

Samo hipotetično vprašanje – v sosednjem stanovanju slišite jok in kričanje. Kaj storite? Se naredita Slovenca in počakate, da vse skupaj mine? Stopite do vrat in potrkate? Pokličete policijo?

Oče pokojne Arine ima še tri otroke – ena od njih je hudo bolna in večino časa preživi na zdravljenju. Sedaj zbirajo denar za dostojen pogreb Arine in kar bo ostalo, pa bo šlo za zdravljenje druge punčke.

ZADNJE UPANJE, Zavod za pomoč ljudem in živalim v stiski
Loka 120
3223 Loka pri Žusmu
TRR: SI56 0483 5000 2051 219
namen: Arini v slovo

Paypal račun: [email protected]

5 Responses to Pretepena dvoletna punčka je umrla / zbiranje prispevkov Arini v slovo

 1. Boštjan Jazbec pravi:

  In spet na žalost ne bo odgovarjal nihče :( Druga žalost na to temo. Ker nikoli nihče za nič ne odgovarja smo pa tam kjer smo.

 2. Anonimno pravi:

  Zelo se strinjam s tvojima glavnima tezama: da zdaj vlačiti teh dveh po omrežjih nima smisla in da enostavno moramo reagirati, kadar v okolju zaznamo nasilje. Mora pa reagirati tudi država z jasnimi pravili in protokoli, kako se takšne prijave preverjajo, preiskujejo in urejajo. O tem zadnjem se bomo te dni naposlušali, kako je vse urejeno.
  Tone

 3. Igor Đukanović pravi:

  Ne, smrtna kazen prav nič ne pomaga. Penologi vedo, da ne zmanjšuje kriminala. Najbrž celo obratno. Tako glede najhujših oblik nasilja kot še v vsakdanjih situacijah na cesti najbolj zaleže sistematično zmerno kaznovanje problematičnega obnašanja.

  Sicer pa Had, lahko samo podpišem.

 4. Iztok pravi:

  Huh, pri nas je včasih tako dretje in jok, da bi lahko sosedi pogosto zvonil… Otroka maltretiramo s striženjem, kopanjem, umivanjem zob, jefenjem zelenjave… Kako naj kdo ve, zakaj se otrok dere, kot da ga iz kože odiraš? Aja pa otroka sta potolčena in polna modric od skakanja po dvorišču…kam bi prišli, če bi vse to preiskovali. Psihopati pa najbogosteje take otroke uspešno skrivajo in dejanja prikrivajo…do konca.

 5. Anonimno pravi:

  Ti povem svojo situacijo kako sem ukrepal 1x,ko se je pri sosedu dogajalo dretje in nasilje nad ženo od soseda. Sam sem tuhtal točno to, naj grem in potrkam in se potem zapletem v pretep, na koncu pa bi najebal sam kakor poznam situacijo. Enostavno sem poklical 113, povedal da se pri sosedu sliši, kot da se sosed znaša nad ženo in stvar je bila rešena. Prišla je policija, naredila svoje, sosed je do takrat že pobegnil. Čez 3 dni, pa vidim kako se oba lepo držita spet za roke. No takrat sem sklenil, da če je ženska pač tako neumna naj bo in naslednjič sigurno ne bi več klical policije. Sedaj ne živim več tam, tako da zardi njiju mi je sigurno ne bo več treba, v primeru da se mi še kdaj zgodi podobno pa jo sigurno bom. :P

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.