Pokemon GO je kot sveže pečene žemljice. Nekateri jih imajo radi, drugi jih sovražijo. Nekateri jih niso niti preizkusili, pa vendar imajo svoje mnenje o njih. Isto je s Pokemon GO.

Zadnje par dni vlada norija. Mediji poročajo o fenomenu Pokemon GO in imajo vsaj nekaj zanimivega. V času kislih kumaric namreč pride prav vsaka stvar in Pokemon GO rešuje medije v tem času.

Uporabniki družbenih medijev so se že polarizirali. Nekateri niti nočejo slišati o Pokemon GO, kljub temu, da ga niso niti preizkusili, na drugi strani pa je množica navdušencev nad igro, ki je dosegla nekaj zanimivega. Ljudje so dejansko zlezli iz svojih kokonov in se začeli gibati naokoli. To, da nekdo prehodi 35 kilometrov zaradi iskanja Pokemonov je dovolj velik razlog, da lahko mirno napišem, da je tehnologija v tem primeru celo koristna.

Če se bo nadaljevalo s to norijo in bodo kmalu vključene vse države (Pokemon GO je trenutno še vedno omejen na “store” v ZDA, Avstraliji, Novi Zelandiji, Nemčiji), potem bo ta fenomen zanimivo opazovati iz sociološkega aspekta. In če bo samo en igralec Pokemon GO nadaljeval s svojo hojo naokoli tudi, ko ga bo minilo igranje igrice, potem je bil namen igrice uspešen.

Seveda se ob tem veselijo tudi pri Nintendu, saj so njihove delnice poskočile za 23% v parih dneh. Ja. Kdo si ne bi želel dati trgu igro, ki bo zasvojila cel svet in bo polnila medije po celem svetu. Če grem korak naprej, bi lahko mirno razmišljal o tem, da zadaj stoji teorija zarote in je to delo NSA, FBI, CIA in vseh ostalih. Ampak ne bom šel, ker nima smisla.

Vedno se bodo našli ljudje, ki bodo proti (to sem ponavadi tudi sam) in ki bodo zagovarjali stališče za. Tukaj je pač prepričevanje prepričanih povsem brezpredmetno. Tudi sam nisem navdušenec nad igrami – odkar sem Mac user, sploh ni več potrebe po tem, tako da je mene celo zelo presenetila navdušenost nad tem, da se podim naokoli za Pokemoni.

Če sem se pred leti smejal nečaku, ko je kot mulc zbiral Pokemon slikce, se sedaj smejim sam sebi, ker se ukvarjam s tem in ker mi je dejansko to postalo všeč. In, kot sem že omenil v prvem zapisu o Pokemon Go – Oust.me, naš startup je bil mišljen kot nekaj takšnega. Namreč “zemljo krast” s pomočjo geolokacijskih appov (FourSquare, GoWalla, Facebook checkin). Nam ni uspelo, je pa uspelo Pokemon GO.

Za tiste, ki se sprašujete zakaj toliko ljudi hodi po mestu in gleda v svoj telefon, ali pa zakaj pet mulcev skupaj sedi na klopi sredi ničesar in klika po svojem telefonu? Našli ste Pokemon GO navdušence, ki ravnokar lovijo Pokemone, ali pa so nastavili “lure” na Pokestop in sedaj čakajo kapitalne Pokemone.

Ja, dogajajo se nesreče – tako na cesti, kot tudi kakšen igralec Pokemon GO, ko želi preveč. Ali pa ko se s kolesom vozi naokrog in lovi Pokemone. Del igre očitno. In nima veze z Darwinom :)