Stojim na semaforju. Poslušam Val202. Simobil oglašuje svoje pakete za tujino. Med oglasom zaslišim hupanje. Pogledam naokoli, še vedno je rdeča luč na semaforju, nikjer nikogar, ki bi mu hupal. Očitno je ta hupa del oglasa za Simobil. Bravo! #not

Očitno se je nekomu zdelo jako kreativno in privlačno, da uporabi zvok hupe in na ta način ustvari “Pavlov efekt”. Vendar se je zadeva, vsaj pri meni, obrnila ravno v drugo smer – oglas me je zmedel in namesto da bi mu prisluhnil, sem med čakanjem na semaforju izgubil pozornost namenjeno oglasu.

Verjetno nisem edini, ki ga zmoti zvok hupe v oglasu, ali pa, kar je še huje, zvok sirene! Ko se dejansko prestrašiš in začneš panično opazovati, kaj se dogaja.

Druga stvar, ki jo prav tako velikokrat opazim in me podobno “zmede” pa je glasba, ki vključuje zvoke siren. Predvsem kakšen “gangsta” komad, kjer je zvok sirene dokaj močan element in se mi zgodi podobna situacija. Verjetno nisem edini, ki je to že opazil in ga je to tudi zmotilo – in če bi obstajal svet, kjer bi lahko jaz odrejal pogoje, potem oglasov in glasbe, ki vsebujejo zvok sirene definitivno ne bi bilo. Zakaj?

  • ker povzročijo dokaj nelagodno situacijo – zvok sirene povezujem s tem, da je nekaj narobe
  • ker povzročijo paniko – ko se pelješ mimo KC v Ljubljani in zaslišiš sireno, se poskušaš čim hitreje umakniti vozilu, ki je na nujni vožnji in enaka situacija se ti lahko zgodi, ko poslušaš radio, ali pa glasbo s tem zvokom. Če seveda veš, da se moraš umakniti vozilom na nujni vožnji – na žalost velika večina voznikov tega niti ne ve.
  • ker te zvok sirene zmede – dvakrat slišiš oglas in ne odreagiraš. Ko bo šlo zares in bo za teboj reševalno vozilo, boš prepričan, da gre za radijski oglas in se ne boš umaknil.

Verjetno obstaja študija, kako vpliva zvok sirene, ali pa zvok hupe na človeka in kaj se zgodi, ko se vključi taisti zvok v glasbo, ali oglas. Zaključki morajo biti zanimivi, ali pa samo kreativci poskušajo čim bolj pritegniti pozornost poslušalcev. Mogoče se njim zdi zabavno, meni je pa zgolj in samo moteče.