Poletje. Poveča se količina pijače, ki jo dnevno spijemo. Tisti manj ekološko (itd..) osveščeni kupujemo plastenke vode, ali katerekoli druge pijače in potem to embalažo mečemo v smeti. Drugi pijejo pivo iz pločevink in tudi te pristanejo v smetnjakih, ali pa kje okoli njih.

V Sloveniji nimamo kavcije na plastenke in pločevinke. Hrvaška je že pred leti uvedla kavcijo za plastenke in pločevinke in s tem poskrbela za manj onesnaženo okolje in posledično iz naslova koncesije za to dejavnost pridobi tudi precej sredstev v proračun. Leta 2006 so reciklirali 390 milijonov plastenk in pločevink (vir), kar je 49.000 ton embalaže, ki bi sicer končala na smetiščih! V malo več kot dveh letih so na Hrvaškem zbrali 1,2 milijarde kosov plastenik in pločevink, kar je skoraj 80% celotne količine ki se je pojavila v tistem času na tržišču.

Na Hrvaškem so ljudje, ki brskajo po smeteh in iščejo plastenke in pločevinke povsem nekaj samoumevnega. Turisti v kampih pa so se že navadili, da puščajo takšno embalažo poleg košev za smeti (če je sami ne unovčijo) in tako razveselijo “nabiralce”, ki s tem početjem lahko zaslužijo povsem lepe denarce. Ali pa “mulčki”, ki si s tem na hitro zberejo za sladoled ali dva. Seveda je tudi pogled na okolico smetnjakov povsem drugačen, kot je pri nas. Pločevink in plastenk pač ni, ker jih poberejo.

Tudi v Jugoslaviji je bil sistem podoben v določenem obdobju. Kavcija za steklenice in zaboje, kar je bilo precej smiselno in za marsikoga tudi dobičkonosno. Kasneje so sicer spremenili pravila in si dobil kavcijo zgolj takrat, ko si imel s seboj račun.

Pri nas se ločujejo odpadki in pišejo kazni za tiste, ki tega ne počnejo. Torej je boljša represija, kot bi bila podelitev koncesije za predelovanje in odkup plastične embalaže in pločevink? Volk sit, koza cela in verjetno bi marsikdo v tem videl tržno nišo in bi poskusil priti do denarja z zbiranjem odpadne embalaže.

V naši državi se rajši govori o ekologiji, sobivanju z naravo in trajnostnem razvoju, kot pa da bi se izvedel kakšen tak projekt, ki bi bil win-win situacija tako za državljane, kot tudi za samo državo, da o okolju niti ne izgubljam besed. In na tem področju nas je močno prehitela Hrvaška. Ampak ja, verjetno so interesi določenih skupin močnejši, kot pa je interes države, da bi kaj takšnega uredila.

Saj, ljudje sortiramo smeti in posledično jih lahko potem podjetja dobro prodajajo naprej – s tem, da moramo mi še plačati za odvoz smeti.. Zakaj bi torej nekdo plačeval za nekaj, kar ljudje sami po sebi storimo?

Polje sončnic / fotografije
Polje sončnic / fotografije