Evolucija telefoniranja skozi čas je zanimiva. Tale zapis je posledica razmišljanja o mojih navadah, ki jih imam z uporabo mobilnega telefona in verjetno dejansko ne odraža stanja pri mobilnih operaterjih, oz. zajema samo del populacije, ki mobilni telefon uporablja na drugačen način, kot je bilo to v navadi še pred parimi leti.

Saj se še spomnite, ko ste sedeli v vašem najljubšem lokalu in srkali vaše omiljeno pivo in je nekomu za sosedno mizo vsake pol minute zazvonil mobilni telefon in se je oglasil in govoril po telefonu tako glasno, da so ga slišali čisti vsi v lokalu?

Jeap, to so bili začetki mobilne telefonije pri nas, ki so jo zaznamovali:

  • mobilni telefon kot statusni simbol
  • Mobitel, kot operater s primatom na trgu
  • precej dragi klici
  • okorne mobilne naprave (v primerjavi s sedanjimi).

Ista zgodba, samo druga lokacija – sprehod po Miklošičevi cesti pet let nazaj. Vsi pešci, kot v kakšnem filmu, z dvignjeno roko, v kateri držijo svoj mobilni telefon pri glavi in se sprehajajo drug mimo drugega kot kakšni roboti. Vsi govorijo in vsi rešujejo svet v zadnjem trenutku. Apokaliptično!

Potem je prišlo obdobje družbenih omrežij. Ljudje so naenkrat spremenilo pozicijo roke in so opazovali svet skozi kamero mobitela. Namreč vsi smo morali slikati vse, predvsem pa smo svet opazovali zgolj skozi prizmo naše kamere.

Potem me neznana sila vrže na isto lokacijo v sedanjost, ko je teh dvignjenih rok, ki tiščijo mobilni telefon k svojemu ušesu manj kot prstov ene roke – ostali ne uporabljajo slušalk, da ne bo pomote, vendar sedaj imajo ljudje telefon v stegnjeni roki pred seboj in z drugo nekaj “svajpajo” po njem. Verjtno iščejo Pokemone!

Spremembe v svetu mobilne telefonije so velike:

  • naprave niso več okorne in debele, so pa večje, oz. imajo večje zaslone.
  • vsebujejo toliko kratic, da si jih človek niti pod razno ne more zapomniti
  • edino prekletstvo teh mobilnih telefonov je to, da baterija ne zdrži dovolj časa
  • telefon ni več statusni simbol in nobenega dekleta več ne fasciniraš, če iz žepa potegneš najnovejšega primerka najboljše znamke, kot tudi pogled na žepe moških se je v zadnjih letih spremenil – če je pred tem še marsikdo foliral, kaj ima v hlačah, sedaj to, pri ploskih telefonih, povsem odpade

Naprave se spreminjajo, kot se spreminja tudi internetni svet (še pomnite Web2.0, itd..), prav tako se spreminjajo tudi navade uporabnikov mobilnih telefonov – kot sem na začetku omenil – te spremebe gledam preko sebe.

Namreč, pogled na moj mesečni račun operaterja mobilne telefonije – me preseneti. Zakaj? Ker je v bistvu telefoniranje najmanjši strošek, ki ga imam. In le redko se zgodi, da porabim več kot uro pogovora na mesec – če se spomnim časov ene 8 let nazaj, ko sem se toliko in več pogovarjal zgolj v enem dnevu.