O legalizaciji marihuane se zadnja leta precej razpravlja in piše. Idej o tem so prisotno povsod – tudi v Sloveniji, kjer pa bomo spet ene 100 let za leseno žlico. Še celo v Italiji, ki je precej konservativna, se sedaj v parlamentu pogovarjajo o tem, kljub temu, da ni njihova ministrica za zdravje ni naklonjena temu.

Italijanski parlamentatni odbor je že pred časom predlagal legalizacijo uživanja, vzgoje, predelave in prodaje marihuane pod vnaprej določenimi pogoji, ki pa so precej liberalni. Namreč vsak posameznik naj bi imel lahko pri sebi 15 gramov marihuane, doma bi lahko gojil maksimalno 5 rastlin marihuane – še vedno pa bi obstajala prepoved kajenja marihuane na javnih mestih, prav tako pa ne bi smeli prodajati marihuane.

Država si bo vzela možnost, da se bo marihuana prodajala  v “prodajalnah”, katerih lastnik bo država in bo s tem pobirala davke in uničila črni trg in sivo ekonomijo, ki je enormna.

Ko berem te predloge, ki so sicer stari že eno leto, se zavem, da se v Sloveniji v tem času ni nič spremenilo. Da kljub temu, da obstajajo že dolgo časa takšne in podobne pobude za legalizacijo marihuane v Sloveniji, se na tem področju nič ne zgodi, saj nima država interesa za kaj takšnega, kljub temu, da bi se, če gledamo primer Kolorada, precej napolnil državni proračun in začele bi se razvijati različne nove oblike podjetništva, ki bi bil povezan z večjim številom gostov.

Sam že od nekdaj zagovarjam stališče, da bi morala biti marihuana legalizirana. Preprosto zato, ker črni trg v Sloveniji preveč dobro funkcionira in imajo od tega korist zgolj posamezniki. Če lahko kupim alkoholne pijače v vsaki trgovini, mi je smešno, da ne morem kupiti marihuane v lekarni in za to tudi odšteti davek državi. V bistvu morajo določeni domači bolniki, ki imajo medicinsko dovoljenje za uživanje marihuane, le to kupovati v Avstriji.

Prav tako zagovarjam stališče, da bi morala Slovenija v turizmu veliko več resursov posvetiti mladim obiskovalcem. Tistim, ki sedaj pridejo z nahrbtniki v Sloveniji, čez par let pa bodo prišli s svojimi otroki v hotele. Kljub temu, da Slovenija ponuja marsikaj – ja, naravne danosti niso več dovolj, pa je premalo poudarka na doživetjih. To je tisto, kar ostane. Ampak za to imamo strokovnjake v Spiritu, ali STO (niti ne vem več, kako se imenujejo!)..

Žalosti me, da Slovenija ne upa biti prva na področju legalizacije. Da se bojimo nečesa, kar obstaja že zelo zelo dolgo. Da nas je strah biti med prvimi in da bomo rajši skopirali ideje, ko le te ne bodo imele več smisla. Jeap, tako se v Sloveniji določene “kaste” kotalijo… Sto let za leseno žlico..