Vsake toliko časa pride obdobje, ko se odločim, da bom prečistil svoje telo. Da bom očistil telo sladkorja, ki ga z največjim užitkom zaužijem vedno, ko imam za to priložnost. In takrat, ko se odločim za čiščenje je seveda na prvem mestu Coca Cola – koliko časa bom preživel brez nje. Nikoli si ne dam točnega cilja, koliko časa bom zdržal, ampak se prepustim občutku.

Tako je bilo tudi pred 90 dnevi, ko sem se spet odločil, da bom prečistil svoje telo. Dnevna, priporočljiva doza sladkorja, je okoli 10 odstotkov dnevne energije (kalorij hrane, ki jo zaužijemo). V 2-litrski plastenki Coca Cole je 216 gramov sladkorja, dnevno pa naj bi priporočali manj kot 40 gramov dodanega sladkorja. Torej sem si vsak dan, s popito količino Coca Cole in zaužitimi sladkarijami delal zalogo sladkorja za slabše čase.

Vendar sem tokrat šel še korak dlje. Odločil sem se, da bom tudi spremenilo svojo prehrano. Namesto burgerjev in rebrc sem se odločil za vegansko prehrano. Sladkarije so zamenjale veganske sladkarije in v svojo prehrano sem uvedel večje količine sadja in zelenjave.

Po 90 dneh furanja tega življenjskega sloga lahko mirno trdim, da precej boljše spim (ja, spim lahko celo noč), da sem precej manj utrujen, ko pojem svoj obrok in da imam enako, ali pa celo več, energije, kot sem jo imel na “normalni” prehrani. V bistvu sem se začel spraševati, kaj je to sploh normalna prehrana. In ne, nisem se prelevil v tistega “zajebanega” vegana, ki sedaj naokoli širi svoj pogled. Če pa me kdo vpraša, pa mu lahko naštejem benefite te prehrane, predvsem pa veliko boljše počutje, predvsem pa veliko manj vzkipljivosti in umirjenosti.

Ja, saj vem. Sedaj samo še jogo začnem vaditi in sem tam, kajne? No, tudi jogo sem preizkusil, ampak prehitro ugotovil, da moje telo ni povsem narejeno za to in dvomim, da bi lahko tudi z dolgotrajno vadbo dosegal tiste poze, ki bi jih želel doseči v sami jogi.

  • Ali sem odvisnik od Coca Cole?

Ne, tudi dvomim, da bi lahko postal odvisnik od Coca Cole, čeprav jo spijem v bizarno velikih količinah. Preprosto dvomim, da bi se lahko “navlekel” neke pijače in jo s preprosto močjo svoje volje ne bi mogel prekiniti. Coca Cola zame tudi ni lifestyle, da bi ga bilo težko spremeniti, kot je pri marsikateri drugi odvisnosti. Je pač zgolj in samo pijača, ki jo rad uživam – verjetno zaradi vsega sladkorja v njej, ki mi daje veliko energije.

  • Koliko sem shujšal?

V bistvu manj kot tri kilograme v 90 dneh. Nisem šel na “odvajanje” zaradi hujšanja, ampak zgolj zaradi počutja telesa. Če ga že vedno znova in znova “ubijam” s svojo prehrano, mu lahko privoščim tudi “dopust”, da se malce spočije, predvsem pa da se rekuperira.

  • Kako naprej?

Ne vem. Paše mi tale način prehranjevanja. Sicer ima kup slabosti – v večini restavracij ne dobiš hrane za vegane. Ko naročiš pizzo brez sira, te malce čudno gledajo. Solate so ponavadi s sirom, ali pa z vsemi mogočimi prelivi in posledično je potrebno vedno naročati hrano brez takšnih in drugačnih sestavin. Škoda, da gostinci še niso ugotovili, da je zdrav način prehranjevanja trend in bi imeli v svoji ponudbi tudi kaj za nas “tačudne”.

Da vseh smehov okoli hrane, ki jih lahko slišiš, ko poveš, da si iz mesnih burgerjev prestopil na veganske burgerje, niti ne omenjam. V Sloveniji očitno še vedno velja, da je edina prava prehrana mesna prehrana. No ja, kakor za koga. In ne, nikoli ne bom rekel, da bom ostal vegan za vedno / nikoli ne reci nikoli.

90 dni brez Coca Cole in 90 dni veganskega načina prehranjevanja
90 dni brez Coca Cole in 90 dni veganskega načina prehranjevanja