Zadnja leta vse pogosteje opažam, da v veliko lokalih lahko plačaš samo z gotovino. Da ne sprejemajo več bančnih kartic in da to izveš šele v trenutku, ko hočeš plačati zapitek (dolgo časa sem si že želel uporabiti to besedo v zapisu in sedaj mi je uspelo).

Verjetno veste kako gre to. Ker se ti mudi, ker zamujaš kot običajno in posledično ne skočiš na bankomat, ampak greš v lokal “oborožen” samo z bančnimi karticami. Spiješ pijačo, dve in potem bi rad plačal ti dve rundi in v tistem trenutku ti natakar pove, da pri njih sprejemajo samo gotovino! Da, prav ste prebrali. Bančnih kartic pač ne sprejemajo in posledično je edina stvar, ki ti preostane to, da greš iskati najbližji bankomat in da na njem dvigneš gotovino.

No, niso samo gostinci tisti, ki so se odločili, da ne bodo več omogočali plačevanja z različnimi karticami, ampak tudi razne pekarne, trafike, manjše restavracije. Čedalje manj je lokalov, kjer lahko zapitek plačaš s kartico in čedalje več je poslovanja z gotovino.

Sam nisem gostinec in trgovec, ampak zgolj uporabnik teh “storitev”. In velikokrat se mi zgodi, da že sedim v lokalu, ko ugotovim, da nimam s seboj gotovine, imam pa par kartic. Vendar na žalost si ne morem prav veliko pomagati s tem – razen tega, da skočim do prvega bankomata, ki ponavadi ni ravno blizu, da lahko plačam zapitek. Pa to, da nimam gotovine ni kakšna kaprica, ampak dejansko v večini primerov pozabim denar v kakšnih drugih hlačah, avtu, ali pa celo v nahrbtniku.

Zakaj se gostinci čedalje redkeje odločajo za plačilo s karticami? Bolj kot sem razmišljal o tem, bolj preprosto se mi je zdelo vse skupaj:

  • gostinci stavijo na to, da imajo ljudje, ki hodijo v lokale s seboj gotovino, saj vedo, da njihov zapitek ne bo šel v par sto eurov. V lokalih, kjer se dogaja to, da so zapitki višji, sprejemajo plačilne kartice
  • provizije na plačilne kartice so dokaj visoke – sploh pri gostincih, ki imajo malo prometa in kjer so zneski majhni. In takšnim gostincem vsak cent šteje
  • zakaj bi se gostinec sploh ukvarjal z “uporabniško izkušnjo”, oz. zakaj bi se obremenjeval s tem, ali ima obiskovalec gotovino, ali ne. Če je nima, se bo pač sprehodil do bankomata – problem je, ko si prvič nekje v mestu in niti ne veš, kje se kaj nahaja in potem kot brezglava kura iščeš avtomat, da ti izpljune denar
  • pri plačilu s karticami ni “trinkgelda” – napitnin. Saj če nimaš nič denarja, potem težko pustiš napitnino!

Razumem gostince, da se gredo takšno “igro”, ampak razumem pa tudi sebe, da nimam vedno pri sebi gotovine – v bistvu jo imam čedalje manjkrat, ker sem se navadil, da plačujem s karticami, telefonom in da mi “keš” skoraj ni več potreben.

No, v zadnjem času sem že skoraj spremenil mnenje, saj je v večini primerov, ko si v lokalu, “keš” še kako pomemben. Razen, če dobiš na “lepe oči” in si tako pošten, da potem res odneseš denar tja in plačaš zapitek.

Nasvet za gostince – obesite tablo, da sprejemate samo gotovino pred vaš lokal – veliko manj neprijetnih situacij bo! in manj gostov!