Si to, kar ješ / med vsem ostalim

Si to, kar ješ. Stavek, ki ga zadnje čase precej pogosto slišim in preberem. Ljudje so se očitno končno začeli zavedati, da imajo samo eno telo in da ga ne moreš do nezavesti posiljevati z vso svinjarijo. Nekdo se odloči, da bo postal vegan, drug prakticira LCHF prehrano, nekdo drug najde svojo satisfakcijo v superživilih in verjame, da mu bo to podaljšalo življenje..

Sam nimam problemov s prekomerno težo, niti z zdravjem. Moje telo se je navadilo na različno eksperimentiranje, ki sem ga preizkušal do sedaj. Ko sem imel 17 let sem se odločil za vegetarijansko prehrano, vendar dokaj kmalu preklopil na makrobiotsko prehrano. Takrat je bilo o tem znanega precej malo in večinoma sem bil deležen norčevanja, ker sem bil izbirčen. Po letu in pol sem, zaradi povsem svojih razlogov, začel nazaj uživati ribe, mleko in mlečne izdelke in ribe. Kakšno leto kasneje pa sem začel zopet jesti vse.

Hrana, ki smo jo jedli takrat je bila precej drugačna, kot je hrana, ki jo jemo sedaj. Sam se ne ukvarjam s tem, kaj je v kakšni hrani in koliko “Ejev” ima živilo, ki ga kupim v trgovini. Glede na to, da je zadnjih nekaj let trend, da se ljudje prehranjujejo vse bolj “bio” in “organic” me to spomni na otroštvo in še kasnejša leta, ko je bila vsa zelenjava pridelana doma na vrtu in sem užival zelo malo predelane hrane.

V bistvu so bile sladkarije že od nekdaj moja šibka točka. Kljub temu, da sem lahko preživel cel teden zgolj ob “škrincah” (napolitankah) in Coca Coli, se to ni poznalo na mojem telesu. Zraven sem bil tudi vedno športno aktiven in na srečo imam tudi nekaj dobrih genov od staršev, kar pripomore, da nisem imel nikoli težav s težo, ali pa raznimi alergijami.

Si to, kar ješ. Ja, kot je verjetno marsikdo opazil sem zadnje leto jedel veliko burgerjev, rebrc in ostalih mesnih jedi. Kljub temu, da sem se počutil odlično, pa mi je “predelava” te hrane vzela veliko energije. Zato sem se pred tremi meseci odločil za veganski način prehranjevanja. Začel sem odkrivati veganske burgerje, začel sem si pripravljati vegansko nutello in začel sem v trgovini gledati na deklaracije živil – iz česa so sestavljena živila.

Še vedno temu ne posvečam veliko svojega časa, predvsem pa nikogar ne prepričujem o tem, da je potrebno preizkusiti vegansko prehrano. Ravno nasprotno. Rad imam, če mene “vsejedci” ne prepričujejo v to, kaj naj jem, predvsem pa, če me pustijo pri miru, ko je govora o mesu. Imam pač svoje mnenje, ki pa ni rečeno, da je enako mnenju vseh ostalih. In prav je tako – live and let live. Nisem evangelist zdravega načina prehranjevanja, niti nikogar ne bom prepričeval, da naj se odloči za moj način prehranjevanja. Vsak si najde svoje “mane”, predvsem pa si vsak najde svoj način prehranjevanja.

In ko je že govora o prehranjevanju. Solata in ostala zelenjava, ki jo dobim na vrtu staršev, sta nekaj povsem drugega, kot pa tista zelenjava, ki jo kupujem (po visokih cenah) na bio / organik oddelkih v trgovinah. Okus, predvsem pa rok trajanja takšne zelenjave je to, kar imam rad. In verjamem, da marsikdo rajši je meso, ker je cenejši, kot pa zelenjava.

In če se še enkrat vrnem k naslovu – če bi vsak od nas sam prideloval hrano, ki bi jo konzumiral, potem ne bi bilo debelosti, niti ne bi bilo zdravstvenih težav, ki so sedaj prisotne. Ker nam to ni omogočeno, je precej pomembno, da se vsak od nas začne zavedati, da je kljub vsemu precej pomembno, s čim in kako se prehranjuje. Če bi se ljudje prej začeli zavedati, da imamo zaradi prehrane lahko velike težave na starejša leta, bi se jih precej odločilo za drugačno pot, predvsem pa bi temu namenili precej večji razmislek in ne bi vase tlačili vse, kar najdemo na policah trgovin. Ampak do takrat bo preteklo še precej vode, predvsem pa se bomo raje ukvarjali drug z drugim, kot pa da bi naredili nekaj zase. In odločitev za spremembo načina prehranjevanja je odločitev in naložba v prihodnost!

Organic Garden / Vegan burger
Organic Garden / Vegan burger
Zaživ veganski burger / Zaživ Bled / #topshit veganski burger
Zaživ veganski burger / Zaživ Bled / #topshit veganski burger
Barbarella arkade‬ / BBQ veganski cheese burger
Barbarella arkade‬ / BBQ veganski cheese burger