BTC je v zadnjem času doživel precej sprememb. Novi okusi na Tržnici BTC Citya so bili odprti pred nedavnim in posledično so uredili tudi določene ulice v BTCju. Namesto dvosmernega prometa so uredili enosmerni promet, predvsem pa veliko prostora namenili pešcem in kolesarjem, ki se sedaj lahko po določenih delih sprehajajo povsem mirno – no, temu ni povsem tako, saj obstaja kup ljudi, ki očitno ne pozna prometnih znakov.

Včeraj popoldan sem bil v BTCju. Ulica med Intersportom in Muellerjem je že pred časom postala enosmerna in ne omogoča več vožnje po ulici mimo Intersporta in Muellerja proti avtopralnici, ali Big Bangu (upam, da je jasno, za katero cesto gre). Kljub temu, da je na začetku ulice znak za enosmerno cesto in da je cesta ozka za samo eno vozilo, je to povsem nepomemben podatek za tiste, ki se jim mudi v Muellerja.

Že ko sem se vozil iz smeri Big Banga proti Intersportu sem opazil, da se nekateri vozniki požvižgajo na prometne znake in da rinejo v enosmerno. Kljub temu, da so jim vozila vozila naproti, jih to ni ustavilo in so se peljali po “rdeči preprogi”, kot očitno razumejo del poti, ki je namenjen kolesarjem.

Ker sem imel čas in sem bil prehiter, sem se postavil na pločnik in opazoval voznike in voznice. Roko na srce, v manj kot petih minutah je v enosmerno ulico zapeljalo 6 vozil – en moški in 5 žensk (ne, nočem biti diskriminatoren), vendar se je vsem ženskam mudilo v Muellerja, moški pa je šel v Intersport. Kljub temu, da je jasno postavljen znak na začetku uvoza in predvsem, da je cesta res dobro vizualno ločena na del namenjen pešcem in kolesarjem in del namenjen vozilom. Ampak očitno tudi to ni dovolj za nekatere voznike, ki se jim tako zelo mudi v “šoping”.

Verjamem, da je čas dragocen. Verjamem tudi, da vsaka minuta šteje. Natanko minuta je potrebna, da greš okoli “stavbe” in pravilno zapelješ v ulico – toliko časa pa ima verjetno vsak od nas na razpolago – sicer si ne predstavljam takšnih oseb v vrstah na blagajnah, ko je treba čakati dlje časa. Če pa gre zgolj in samo za komfort, potem pa upam, da se postavijo “inkasanti” na ta del in pobirajo kazen za prometni prekršek, ki je bil narejen!