Ko mački stopiš na rep, zacvili. Pregovor, ki pride ob branju “članka” Ane Fetih, ki za Žurnal24 ustvarja rumene vsebine, ki pogosto vključujejo “znane Slovenke” kot so La Toya, Mirela, Anja Jenko in ostalo, še kako prav (vir). Namreč pod njenimi “članki” je cel kup komentarjev, ki se spotaknejo ob pogostost in nepomembnost objav o naših “zvezdnicah” – vendar se Ana Fetih, ki za to skrbi na Žurnalu24, ne da in je spisala odgovor. Podoben sicer njenim člankom.

Tudi sam sem že večkrat opazil “poveličevanje” določenih oseb na določenih portalih. Tudi na dotičnem. Predvsem pa sem opazil kup zgodb, ki jih objavljajo, ki vsaj po mojem laičnem mnenju nimajo nobene veze z novinarstvom – ampak so prej “promocijsko sporočilo”, ki ga “zvezdniki in zvezdnice” same pošiljajo na različna uredništva v upanju, da ga bo kdo objavil Očitno je dokaj pomembno tudi to, v kakšnih odnosih si z novinarji in uredniki, saj si posledično lahko priskrbiš več objav. Sicer matrike, kaj prinese več objav še nisem odkril, ampak jaz tega itak verjetno ne bi razumel.

O čem je torej pisala Ana, ko se je “opravičevala” za svoje “članke”:

  • zanimivo pa je, da po sedmih letih pisanja rumenih vsebin vsi znani Slovenci in Slovenke z menoj še vedno govorijo in mi dvignejo telefon, z izjemo Iryne Osypenko Nemec.
  • zelo, zelo redko se zgodi, da bi me kdo izmed estradnikov klical in prosil za objavo.

Če prav razumem. Ana sicer trdi, da vsi z njo še govorijo, ampak nekdo pač ne. Ja, to so res potem vsi. Ampak tole nima veze. Njena naslednja trditev pa je zanimiva. Če drži, da jo nihče od estradnikov ne kliče in prosi za objavo – to pomeni, da dejansko ona sproducira takšne vsebine? Upam, da se heca in da to ne drži. Mi je pa vseeno zanimivo vprašanje, kje potem Ana dobi fotografije teh znanih Slovencev, ki jih objavlja? Sploh tiste, ki niso objavljene na Facebooku, ampak so dejansko osebni arhiv?

  • ne glede na to, da gre za lahkotne teme, pa se vedno, kadar je to le mogoče, držimo pravila preverjanja informacij

Če prav razumem. Kadar je to le mogoče – to lahko pomeni, da pač ni bilo mogoče in je objavila nekaj, kar ni imeli nobene veze z ničemer? Preprosto, kajne? Tudi jaz sem pošten, razen kadar nisem. Pa smo približno v isti situaciji. Če bi bili to njeni avtorski članki, potem bi vedno preverila informacije. No, je pa lahko res, da jaz sploh ne štekam ničesar.

  • zato, ker so novice o njih zelo brane in ker so pač takšne osebnosti, ki vedno kaj hudomušnega, zabavnega ali bizarnega ušpičijo.

Razumem, da so novice o njih brane. In temu ne oporekam. Zelo dobro razumem vse skupaj. Ampak trditi, da je La Toya, ali Mirela v svojem času ušpičila kaj bizarnega, zabavnega, ali pa hudomušnega? Mogoče je tudi to, ampak jaz je potem zgolj in samo ne štekam. Ampak možno, da obstaja tudi kaj zabavnega, kar sta naredili ti dve osebi.

  • nna izmed vlog medijev je tudi zabava. In to počnem jaz. Zakaj, nisem dolžna razlagati. Lahko pa povem, da to počnem z veseljem, ob tem uživam, da mi ob delu nikoli ni dolgčas in vsako jutro z veseljem vstanem in se usedem za računalnik. Lahko vsi to rečete o svojem delu, ali ste med tistimi, ki samo čakate, kdaj bo ura tri, vikend, dopust? Jaz nisem!

V bistvu ni dolžna razlagati, pa vendar nas vseeno poduči o tem kako z veseljem opravlja svoje delo in kako se moramo ostali vprašati o tem, ali res uživamo v tem kar delamo?

  • če pa kdo misli, da je moje delo enostavno, da ideje letijo iz neba, potem ga pozivam, da se mi pridruži za en dan in dokaže, kako hitro in učinkovito lahko spiše visoko klikane novice.

Hopla, kaj pa če se javim? Všeč mi je, da je napisala visoko klikane novice. Ja, malce jošk, pa bi bilo še bolj klikano – pa avtomatsko osveževanje člankov na vsake par minut bi bilo tudi dobro izklopiti, če se že omenja visoko klikane vsebine. Saj se poslužujejo te tehnike na Žurnalu, kajne?

No, sedaj, ko nas je Ana podučila, kako uživa v svojem delu in da to delo ni tako preprosto, predvsem pa da so to njena avtorska dela in da je to njena vsebina…. Bom svoje mnenje o tem zadržal zase. Mi je pa všeč, da poskuša obrazložiti celotno situacijo, vendar iz nje pride še malce več bizarnosti. Ampak sedaj vsaj vem, kako poteka njeno novinarsko delo.