Umik fotografij objavljenih na blogu in Google obrazec za zahtevo po odstranitvi rezultatov iskanja

Zadnje čase precej pogosto dobivam prošnje/zahteve za umik fotografij objavljenih na blogu. Večinoma so to dekleta, ki so pred leti sodelovale na sejmih erotike, ali pa na raznih drugih dogodkih kot manekenke in so po desetih letih ugotovile, da jim te fotografije predstavljajo težave na poslovnem in tudi osebnem področju. Da so se v tem času spremenile in fotografije ne odražajo njih samih. Nekatere si niso več všeč in si želijo, da bi odstranil te fotografije.

Nekatere osebe pošljejo prijazno elektronsko sporočilo, druge me kontaktirajo preko Facebooka, tretje grozijo, četrte omenjajo odvetniške pisarne.

Po eni strani jih povsem razumem, po drugi strani pač ne. Namreč, dejstvo je, da to niso fotografije, ki bi jih posnel na skrivaj. Niti fotografije, ki bi bile narejene v privatnih prostorih, ali pa v zasebnosti doma. So fotografije, ki so bile narejene na javnih dogodkih in kjer je bilo dovoljeno fotografiranje.

Verjamem, da se ljudje spreminjajo in da čez leta niso več ponosni na stvari, ki so se zgodile v preteklosti. Sam sem se, ko sem začel pisati blog, odločil tudi o tem – da ne bom odstranjeval zapisov, ki ljudem ne bodo všeč. In v teh 11 letih pisanja, sem se tega držal kot pijanec plota. In v tem času je bilo precej zahtev za odstranitev objav, ki niso bile povšeč podjetjem, ali posameznikom.

Glede na to, da sem/sem bil na marsikateri iskalni pojem na Googlu med prvimi, je seveda problem še malce večji. Tudi če jaz odstranim fotografije, so še vedno prisotne v Googlu searchu, ki je verjetno bolj problematičen, kot pa to, da imam jaz fotografije objavljene na blogu.

Google in EU sta že pred časom sklenila dogovor, kjer lahko posameznik zahteva odstranitev vsebine iz Google iskanja. Zadeva je dokaj preprosta in dostopna na spletnem naslovu https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch.

S tem se reši marsikateri problem, ki ga imajo uporabnice po nekaj letih in lahko s pomočjo Googla dosežejo, da se določene vsebine ne bodo prikazovale med rezultati iskanja v Googlu.

Nikomur ne želim povzročati nevšečnosti v življenju, niti ne želim, da bi imel kdorkoli zaradi tega težave v poslovnem okolju zaradi fotografij, ki so bile posnete pred leti. Vendar po drugi strani je vsak odgovoren za stvari, ki jih dela v življenju, predvsem pa za stvari, za katere se je odločil sam! Posledično pričakujem, da dobim dopis od odvetnika dotične osebe, kjer mi razloži zakaj nekdo zahteva od mene, da odstranim fotografije in na kaj se le to nanaša. Saj ni tako težko razumeti, kajne?

bolsji_sejem_ljubljana_09

 1. Jaz težko razumem zakaj potrebuješ dopis odvetnika. Ljudem kao ne želiš povzročati nevšečnosti, želiš pa, da si najdejo odvetnika in ga plačajo, da ti pošlje nek brezvezen dopis.

  1. mislim, da sem tocno vse razlozil ze zgoraj v zapisu, zakaj je temu tako. ker sicer si lahko vsak, ki mu nekaj ni vsec, zeli da odstranim vsebino..

   ponavadi dobim maile iz cudnih e-naslovov in pri 7000 zapisih.. eh.. ne..

 2. Tudi sam mislim, da je to najbolje reševati preko odvetnika. Pravne spore rešujejo odvetniki in nihče drug.

  Odvetnik bo ali pravno utemeljil zahtevo za odstranitev, ali pa bo ponudil kompenzacijo za umik. Oziroma bo ‘stranki’ že v osnovi razložil, da je osnova za umik neutemeljena. Vsaj upam, da je tako.

  1. Ti je kdo že v prvem poslanem sporočilu ponudil kompenzacijo za umik vsebin?

  2. Oziroma, ali ponujaš tudi ekskluzivni odkup vsebin/fotografij? To bi rešilo problem.

   1. kje pa. tega ni v sloveniji. pac samo zahteva za umik in to je to :) ampak saj jih povsem razumem. po desetih letih se stvari spremenijo in mladostna neumnost lahko naredi precej skode na stara leta.. :(

Komentarji so zaprti.