Žalec je pred dnevi predstavil fontano za pivo – prvo v Evropi, ki se imenuje Zeleno zlato. Dobesedno je to zlato, kajti cena postavitve fontane je bila okoli 350.000 eurov / od tega je občina prispevala 170.000 eurov, ostalo pa 58 posameznikov in 92 različnih podjetij. Vendar pozor – mene ta novotarija ne spominja na fontano, ampak na hudičevo drag šank.

Zakaj me ta fontana za pivo spominja na šank?

Najprej sem seveda preveril, kaj je to fontana (SSKJ):

  • fontána -e ž (ȃ) arhitektonsko zasnovan in plastično okrašen vodnjak, navadno z vodometom: sredi trga stoji fontana; iz fontan brizgajo curki vode; fontana iz belega marmorja

Tole, kar sem v teh dneh videl na fotografijah me ni spominjalo na fontano – ampak, kot sem že prej omenil – na šank. Zaenkrat imajo delujočih 5 potopnih pih (kasneje imajo namen dodati še tri) z različnimi okusi piva. Nikjer ne vidim vodnjaka iz katerega bi brizgalo pivo (ali voda).

Cena vrčka piva stane 6 eurov.

Da, prav ste prebrali, kajti potrebno je kupiti spominski vrček, ki ideja Oskarja Kogoja, izdelali pa so ga v Steklarni Hrastnik. V vrčku je NFC čip, ki omogoča začetek točenje piva iz pipe. V bistvu boste dobili iz vsake potopne pipe deci piva – da boste lahko testirali različne okuse piva in na koncu vam bo ostal za spomin tudi vrček. Spili pa boste lahko 5 deci piva za 6 eurov.

Drag špas, ampak, če so v Žalcu srečni in zadovoljni, potem se bomo s tem morali zadovoljiti tudi vsi ostali. Škoda, ker ideja se mi je zdela dejansko fenomenalna, ko sem jo prvič prebral. In sem upal, da bodo točili zastonj pivo in bo Žalec postala romarska destinacija za vse ljubitelje piva. V tem primeru dvomim, da bodo prodali ravno veliko spominskih vrčkov in stočili veliko piva.

Dve vprašanji, na kateri ne znam odgovoriti glede “fontane” v Žalcu:

  • za vse znalce piva – a ni potrebno čistiti cevi in vse ostalo, pri točenju piva? Torej bo tukaj precej dela, predvsem pa veliko vzdrževanja.
  • drugo vprašanje, ki se mi poraja pa je glede mladoletnih in pitja piva (ja, vem!). Če prav štekam vse skupaj, ne bo nikjer nikogar, ki bi zahteval od mladoletnih osebni dokument, ko si bodo točili pivo?

Če koga zanima osnovna predstavitev projekta (vir)

Žalec ima fontano za pivo / Zeleno zlato / v bistvu ima malce daljši šank za veliko denarja
Žalec ima fontano za pivo / Zeleno zlato / v bistvu ima malce daljši šank za veliko denarja