Ko si prepričan, da te desnica nič več ne more presenetiti, pride v javnost informacija, da stranka SDS toži državo za skoraj 900.000 eurov, kolikor so naračunali, da so imeli “poslovne škode, zaradi procesa Patria, ki se je zgodil pred volitvami. Posledično je stranka SDS dobila manj glasov in posledično dobijo od države manj denarja – 886.257,37 eurov so v stranki naračunali!

V bistvu, če bolje pomislim, je ta ideja SDS več kot odlična. Namreč, če izgubiš volitve, potem najdeš “krivca” (vedno je nekdo kriv, še sreča, da tokrat niso Murglje krive), zračunaš preko palca, koliko izgube imaš zaradi tega in greš v tožbo.

Ideja je preprosta in zanimiva. Vsi mediji (vključno z mojo malenkostjo) poročajo o tem primeru in takšne medijske publicitete se ne da kupiti z denarjem. Upam, da v stranki SDS odlično plačujejo svetovalca, ki jim prinaša takšne ideje – namreč, kdo hudiča bi se na tem svetu spomnil, da toži državo, ker je izgubil volitve? Le redko kdo, kajne?

Si predstavljate, da Donald Trump, ko bo izgubil volitve toži Slovenijo, ker je Melanija Slovenka in posledično je bilo cel kup zapletov z njo. Približno tako bizarna je ta tožba stranke SDS.

Sicer pa nisem vedel, da so politične stranke namenjene “kopičenju” premoženja. Namreč, če se v tem primeru SDS izgovarja na premoženjsko škodo, je nekaj zelo gnilega v tem sistemu, ki ga imamo. Zakaj hudiča se sploh politične stranke financirajo iz državnega proračuna? Mogoče pa je čas, da razmislimo malce o tem in spremenimo te stvari, da ne pride še komu v prihodnosti na misel, da bi tožil državo, ker je izgubil volitve.

Poleg tega pa so v stranki SDS zanimivo obrazložili od kje številka 886.257,37 eurov. Namreč, primerjali so rezultate volitev leta 2008 in poenostavili, da bi dobili takšen % glasov tudi leta 2014, če se ne bi zgodila Patria. No, vmes so navrgli še podatek o volitvah v Evropski parlament in dobili so znesek, ki ni zanemarljiv.

V kolikor do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov kot na volitvah leta 2008.  Razlika med odstotkom glasov, ki jih je prejela SDS na volitvah leta 2008 in odstotkom glasov  prejetih na volitvah leta 2011 in 2014 ter na ta odstotek glasov vezana proračunska sredstva, predstavlja neposredno materialno škodo, ki jo je zaradi protipravnega ravnanja, za katerega je odškodninsko odgovorna država Slovenija, utrpela SDS. (vir)

Ne bom delal zaključkov po njihovi logiki – ampak vseeno. Torej lahko vsaka stranka, ki se ji zdi, da se ji je zgodila krivica nekje v predvolilni kampaniji toži državo s hipotetično predpostavko koliko škode ji je bilo povzročeno. Fak. Kaj pa jaz, ki sploh nimam politične stranke – zaprmej gre za zelo zelo veliko premoženjsko škodo, kajne?

Še par odzivov na Twitterju na tožbo SDS: