20. september 2008, dan, ko sem kupil svoj prvi iPhone. Sicer sem si ga želel že prej, vendar takrat ni bilo tako preprosto dobiti iPhone, kot je to sedaj. Iskanje telefona po Italiji, ker jih pri nas operaterji še niso ponujali in ga ni bilo mogoče dobiti ob vezavi. Osem let kasneje sem še vedno pristaš iPhone telefonov, saj sem jih v tem času zamenjal že precej – iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5S, Apple iPhone 6s in še vedno nisem našel zamenjave, ki bi jo z veseljem vzel v roke in bi mi nadomestila “jabolčni” svet.

Zakaj sem še vedno pristaš iPhone / Apple naprav?

Uporabniška izkušnja, ki mi jo ponujajo dotični telefoni je preprosta in ni potrebno raziskovanje in odkrivanje novega sveta. Stvari so dokaj intuitivne, predvsem pa so tako preproste, da jih lahko začneš uporabljati takoj, ko odpreš škatlo in v telefon vstaviš svojo SIM kartico. Poleg tega pa te naprave delujejo – saj razen problema, ki sem ga imel z iPhone 4S, kjer se mi je pojavila rjava črta na zaslonu, in počenega zaslona pri iPhone 6S, nisem imel nobenih težav. V bistvu so še vedno zgoraj omenjeni iPhoni v mojem predalu in še vedno delujejo brez problema. Res je, da so nekateri ob nadgraditvah iOSa postali počasnejši in da se baterije precej hitreje izpraznejo, vendar še vedno opravljajo svoje poslanstvo in to zelo dobro.

iPhone 7 – ali ga bom kupil?

Vprašanje, ki si ga zastavljem že od predstavitve iPhone 7. Ne vem, odgovor v bistvu sploh ni tako enostaven, ker imam iPhone 6S, ki mi odlično služi šele manj kot leto. V bistvu je odgovor prej ne, kot ja, kajti nič ni tako hudo revolucionarnega, da bi ga moral imeti. Očitno se je Apple odločil za taktiko, da vsako drugo generacijo predstavi tako hud telefon, da si ga jaz tudi želim imeti. In iPhone 7 ni ravno to, kar bi na vsak način želel.

Obstaja kup telefonov in operacijskih sistemov?

Seveda jih obstaja, vendar so bile moje izkušnje dokaj klavrne. Verjetno je to posledica prevelikih pričakovanj, kot tudi tega, da nisem navajen drugih sistemov, predvsem pa, da se težko prilagajam, ko najdem neko stvar, ki se mi zdi v vseh ozirih odlična. Glede na to, da sem bil nekoč uporabnik BlackBerrya, ki se mi je zdel fenomenalen in je zadostil večini mojih potreb, vendar me kasnejši njihovi produkti niso navdušili, je ta operacijski sistem takoj bil izvzet iz možnosti nakupa.

Ko sem testiral telefone z Windows operacijskim sistemom, sem ugotovil, da je to povsem soliden telefon in da stvari delujejo, vendar ko sem iskal kakšno stvar sem ugotovil, da je vse preveč zakomplicirano. In pri Androidih sem imel precej podobne pomisleke – na žalost nisem našel modela, ki bi mi dal enako uporabniško izkušnjo, kot jo imam pri Apple napravah.

Haters Gonna Hate?

Seveda. Vedno je tako in vedno bo tako. To je dejstvo, da brez tega ne gre. Nekateri so za ene, drugi za druge in vsak ima pravico, da pove svoje mnenje in da izbere tisto, kar mu je všeč. Posledično pa je potrebno razumeti, da bi verjetno vsako podjetje želelo dati na trg najbolj ultimativni telefon, ki bi zadovoljil vsem željam in pričakovanjem. Vendar na žalost to ne gre tako lahko, kot bi si marsikdo lahko predstavljal. Posledično si vsak izbere točno tisto napravo, ki jo želi in ki mu služi.

Kater telefon je boljši? Je sploh pomembno?  Vsak si najde točno tisto, kar je zanj najboljše in tisto tudi zagovarja. In to je ena izmed prednosti, ki jo ima Apple – kupci njihovih izdelkov postanejo zagovorniki znamke in posledično se spreobrnejo v “vernike” – zanalašč napisano v narekovajih, da ne bo kdo narobe razumel. In ja, iPhone je #topshit.