Twitter omogoča svojim uporabnik, da imajo zaklenjen profil. V tem primeru so njihove objave vidne zgolj tistim uporabnikom, katerim tviteraš dovoli, da spremljajo njegovo časovnico. Meni se sicer zdi nesmiselno zaklepanje profila, vendar nekateri so se za to odločili in potrebno je spoštovati njihovo odločitev.

Vendar me je v teh dneh Mladina presenetila, saj je pri enem izmed svojih člankov, kjer zagovarjajo ministrico za zdravje, Milojko Kolar Celarc, uporabila za uvod v članek tvit osebe, ki ima zaklenjen profil. Plus, da ta oseba ni javna oseba in da je ni nihče vprašal, če lahko to uporabijo!

Javnost in pravica javnosti do obveščenosti?

Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo. Nisem še embedal tvita osebe, ki ima zaklenjen profil (vsaj mislim, da ne), sem pa večkrat uporabil tvit osebe, ki me je blokirala – kar seveda ni isto. Predvsem pa sem embedal tvit osebe, ki je javna oseba. In to ni bil “regular Joe”, ampak je bil tvit politika, ki je po definiciji javna oseba in posledično ima javnost pravico do obveščenosti. Razlika je očitna.

Ali  je tvit avtorsko delo?

Mnenja o tem se krešejo. Za avtorsko delo, ki bi ga spravil v 140 znakov je potrebna individualna intelektualna stvaritev s področja književnosti, znanosti ali umetnosti – večina tvitov pa je le komentar.

Kaj so avtorska dela?

  • individualnost je najpomembnejša lastnost avtorskega dela, ki pa ne pomeni absolutne izvirnosti ali novosti kot v primeru patentnega varstva.
  • intelektualnost pomeni, da se v delu odraza človeški duh, njegove misli, občutki, čustva ipd. Hkrati pomeni, da je avtorsko delo nematerialna dobrina.
  • avtorsko delo kot stvaritev je lahko le rezultat človekovega ravnanja in ne stroja ali živali (ki pa lahko predstavljata orodje, s katerim avtor ustvarja). Pomembno je tudi, da gre za dejanje, v katero je vložen nek ustvarjalni napor.
  • področje književnosti, znanosti in umetnosti je treba razlagati zelo široko.
  • izraženost pomeni manifestacijo dela v zunanjem svetu tako, da je zaznavno za človeške čute. Ni pa nujno, da je delo fiksirano na materialnem nosilcu (npr. govorjena dela, koreografska in pantomimska dela).

Če ima nekdo zaprt profil, kako je s tem?

Vsak ima svoj razlog, zakaj zapre svoj profil. Nekdo noče, da ga drugi spremljajo in želi dati dostop do svojih tvitov samo tistim, ki jim zaupa – v primeru, da želi nekdo drug videti njene tvite dobi uporabnik obvestilo This account’s Tweets are protected. In sam menim, da bi morali upoštevati to tudi pri medijih!

Menim, da je Mladina v tem primeru ravnala napačno – verjetno, če bi se kaj takšnega zgodilo v državah, kjer je sodstvo na višjem nivoju, kot je v Sloveniji, bi si Petra lahko vzela precej dopusta na njihove stroške. Ker je to pri nas, bi bili stroški verjetno previsoki in se niti ne splača s tem ukvarjati. Je pa tole zanimiv primer s katerim bi se morali ukvarjati strokovnjaki za medije in družbena omrežja!

Upam, da se bodo vsaj opravičili za to dejanje in naslednjič raje povprašali osebo, če se strinja z objavo njenega tvita!!

Ko Mladina objavi tvit iz zaklenjenega profila
Ko Mladina objavi tvit iz zaklenjenega profila