Raziskava podjetja iPROM je pokazala, da Slovenci za brskanje po spletu najraje uporabljajo Chrome. Po njihovih podatkih Chrome uporablja več kot 66% uporabnikov. Ta podatek je tudi pokazatelj, da je največj mobilnih telefonov v Sloveniji z operacijskim sistemom Android. Prav tako ima brskalnik Chrome primat na stacionarnih napravah.

Raziskava podjetja iPROM je bila izvedena prek njihove mobilne platforme iPROM Mobile, ki jo uporablja skoraj tri četrt milijona slovenskih uporabnikov interneta in kar 90-odstotni delež mobilne populacije.

Analiza obnašanja uporabnikov spleta na mobilnih napravah je potrdila, da je v Sloveniji za brskanje po spletu daleč najbolj priljubljen brskalnik Chrome. Po avgustovskih podatkih ga namreč za brskanje po spletu na mobilnih napravah uporabljata že dve tretjini oziroma 66 odstotkov slovenskih uporabnikov. Z 32 odstotki mu sledi brskalnik Safari, vse ostale brskalnike skupaj pa uporablja le dva odstotka uporabnikov.

Podatki niso presenetljivi. Dejstvo je, da imamo v Sloveniji precej iOS uporabnikov, vendar imamo vseeno še več Android uporabnikov – kar je povsem normalno, glede na cene in število naprav, ki so na voljo z obema operacijskima sistemoma. Po podatkih iPROMA je v Sloveniji približno ¾ uporabnikov z Android operacijskim sistemom in ¼ z iOSom.

Spodaj so podatki o brskalnikih na had blogu in naprave, ki jih uporabljajo obiskovalci. Zanimivo je, da so obiskovalci dostopali do bloga s 1354 različnimi napravami / med njimi so tudi  ZTE V788D Kis Plus, VIVAX TPC-91203G, Spice Mi-451 Smartflo Poise, Onda V989 Air A83T, Otium Z2, PiPO S1 PRO, Gigaset QV1030, Elephone P3000S-64bit P3000S, Oukitel K4000, Ulefone Paris… Ste že kdaj slišali za njih? Jaz ne!

Brskalnik Chrome pred Safarijem na mobilnih napravah
Brskalnik Chrome pred Safarijem na mobilnih napravah
Brskalnik Chrome pred Safarijem na mobilnih napravah
Brskalnik Chrome pred Safarijem na mobilnih napravah