Minister Zdravko Počivalšek je šel na obisk v Združene arabske emirate (ZAE) in je imel sestanek pri ministru za gospodarstvo Sultanu Al Mansooriju glede EXPO Dubai 2020. S seboj je peljal še delegacijo dam, ki pa milo rečeno nimajo pojma o protokolarnem oblačenju! Ko sem na spletnem mestu ministrstva videl fotografijo, kako so bile dame oblečene, sem se malce zdrznil!

Seveda se mi je zdelo vse skupaj precej preveč sproščeno in preveč odprto – sploh glede na to, da je bil obisk v ZAE. Pa v bistvu ne gre za to, da ne bi smele dame biti tako oblečene – ampak po bontonu to ne gre skupaj, saj niso šli na pijačo z ministrom zvečer v disko. Pa še takrat takšna oblačila ne bi bila primerna. Ampak takle mamo. Pri nas se očitno lahko vsak obleče, kot se želi, tudi ko gre za protokol. Me prav zanima, kdo so te dame na fotografijo – z dekoltejem in skoraj odkriti rameni!

Najprej sem šel iskati podatke o protokolu in protokolarnem oblačenju. Našel sem prezentacijo Ksenije Benedetti, kjer so razložene te stvari:

Državni protokol: Zajema širok krog uradnih in družabnih pravil, ki določajo oblike in način medsebojnih  uradnih stikov predstavnikov držav  in vlad ter mednarodnih organizacij.

Diplomatski oziroma državniški poklic in drugi poklici  pogojujejo tudi vnaprejšnji sprejem določenih obveznosti in  načina obnašanja, ki pa na nek način lahko za koga predstavlja omejevanje osebne svobode. Vendar se mora vsak posameznik, ki opravlja izpostavljeno  javno funkcijo, tej funkciji primerno tudi vesti in je lahko zato v osebni svobodi za marsikaj prikrajšan.  K določenemu poklicu pa spada določena podoba in to je  potrebno ‘vzeti v zakup’.

Tudi Ministrstvo za šolstvo in šport ima objavljena navodila o poslovni podobi (vir)

Odsvetujejo:

  • majice (ang. top)  in bluze, ki razkrivajo globok dekolte, trebuh, ramena, hrbet; prosojnemateriale.
  • prekratka krila in obleke; široka,v pasu nabrana, krila, visoke razporke, zelo povišano ali znižano višino pasu
  • ceneno bižuterijo, preobilico dragocenega nakita, žvenketanje z zapestnicami

Naj bo dovolj, saj je jasno kam “moli pes taco”, kajne. Tole spodaj je fotografija, kako so bile dame oblečene v ZAE. In ne, ni po pravilih tole, kar vidim na fotografiji. Mogoče pa bi bilo vseeno smiselno, da bi se delegacije, ki odhajajo po svetu prej pozanimale, kaj je primerno in kaj ni primerno za različne države.

Zdravko Počivalšek in dame v dekoltejih in mini krilih v Združenih arabskih emiratih (ZAE)
Zdravko Počivalšek in dame v dekoltejih in mini krilih v Združenih arabskih emiratih (ZAE)