iPhone 7 VS iPhone 6S / unboxing video

iPhone 7 je pred parimi dnevi prišel tudi v Sloveniji. Vsi trije operaterji ga imajo v svoji ponudbi, prav tako pa se dobi tudi v prosti prodaji. Meni ga je na test posodil Simobil in po treh dneh druženja z njim je moj zaključek dokaj preprost – zaenkrat ne potrebujem tega telefona, ker med iPhone 6S (ki ga imam trenutno) in iPhone 7 ni bistvene razlike. Predvsem pa razlika ni tako velika, da bi ga moral imeti. Jaz bom počakal na iPhone 8.

Rad imam “unboxing” stvati. Rad odprem škatlo in preverim, kaj vse skriva v svoji notranjosti, kljub temu, da me pri iPhone telefonih ne morejo prav presenetiti. Tokrat so v škatli namesto slušalk z “jackom” priložene slušalke z “lightning” priključkom in zraven je še priložen adapter s katerim lahko stare slušalke z “jackom” priključite na “lightning” vhod na telefonu.

V čem se razlikuje iPhone 7 v primerjavi z iPhone 6S?

Ko delam primerjavo med dvema telefonoma, kar mi je najbolj preprosto, ga seveda primerjam s tistim, ki ga sam trenutno uporabljam / iPhone 6S:

  • velikost: iPhone 7 138.3 x 67.1 x 7.1mm / 138g VS iPhone 6S  138.3 x 67.1 x 7.1mm / 143g
  • zaslon: iPhone 7 Retina HD 4.7-inch / 1334 x 750 in 326ppi VS iPhone 6S  4.7-inch LED-backlit / 1334 x 750 in 326ppi
  • kamera: iPhone 7 12-megapixel / f/1.8 VS iPhone 6S 12-megapixel / f/2.2 aperture
  • procesor: iPhone 7 A10 Fusion / iPhone 6S A9

To so osnovni parametri primerjave. iPhone 7 in iPhone 6S se razlikujeta po zunanjosti. iPhone 7 je že po izgledu precej lepši, saj na zadnji strani nima “črt od antene”, prav tako pa je moj testni telefon črne barve, ki izgleda zelo dobro. iPhone 7 nima “jack” priključka za slušalke in po tem se bo najbolj preprosto ločilo ta dva telefona med seboj.

iPhone 7 je odporen na polivanje in je vodotesen – kar ne pomeni, da lahko telefon vržete v vodo, ali pa z njim fotografirate pod vodo. Sam tega testa nisem izvajal, verjetno pa obstaja kup posnetkov na YouTubeu, ki prikažejo ravno to!

Ko sem delal primerjavo med kamerama, sem ugotovil, da ni ravno velike. V določenih svetlobnih pogojih pride prav zaslonka 1.8, sicer pa sta skoraj podobni. Moje ugotovitve potrjujejo tudi pri iMore, kjer so naredili zelo podroben test kamer pri obeh napravah.

Najpomembnejša stvar pri iPhone 7 je baterija. V treh dneh uporabe iPhone 7 sem ga polnil enkrat. Na drugi strani pa sem v tem času polnil iPhone 6S štirikrat. Res je, da takšna primerjava ni na mestu, saj je iPhone 7 nov, 6S pa stara že sedem mesecev in posledično ji tudi pade sama moč baterije. Očitno so se pri Appleu končno potrudili z baterijo in s samim hardwearom, da bomo uporabniki lahko cel dan zdržali brez polnjena baterije – seveda pri non stop uporabi telefona, kot smo ga navajeni.

Kot sem omenil že na začetku. Sam ne vidim velike razlike med enim in drugim telefonom, predvsem pa ta razlika ni tako velika, da bi se odločil, da bom menjal svoj telefon za iPhone 7. Definitivno mi je pa všeč, kako z lahkoto prenesem podatke iz enega na drug telefon in kako vse skupaj začne delovati brez problema – sam se spomnim še tistih časov, ko smo morali kopirati imenik na SIM kartico in ga potem prenašati na drug telefon in vse podobne situacije, ki smo jih imel na začetku pojava mobilne telefonije. In kar je pomembno – iPhone 7 deluje – predvidevam, da so tudi zamenjali steklo v primerjavi z Iphone 6S in bo posledično manj sesutih ekranov. Namreč zelo redko vidim iPhone 6S, ki nima razbitega ekrana.