Vse, kar je povezano z DUTB smrdi. Tako, ali drugače. Verjetno bomo čez leta imeli parlamentarne preiskave o DUTB, predvsem pa o njihovem upravljanju s kapitalom – prodajo raznih terjatev velikim skladom, prodajo stanovanj in vsega ostalega, s čimer upravlja DUTB. Tudi prodaja stanovanj v Celovških dvorih preko dražbe je en takšen primer!

DUTB se je odločila za prodajo stanovanj v Celovških dvorih preko dražbe. Če se spomnimo – DUTB je ta stanovanja dobila iz stečajne mase Vegrada AM in ta prodaja bo po petih letih, ko so bila naprodaj prva stanovanja. Da so nepremičnine stale pet let brez vzdrževanja, verjetno sploh ni pomembno, bolj pomemben način je način dražbe teh stanovanj.

DUTB bo prodajal stanovanja v Celovških dvorih z dražbo

226 stanovanj bodo prodajali na zanimiv način. Objavili bodo cene stanovanj, nato bodo imeli kupci 45 dni časa za oglede stanovanj in da kupci postavijo svojo ceno za stanovanje. Po DUTBjevsko to pomeni, da bo kupec stanovanja tisti, ki bo za posamezno enoto ponudil več od izklicne cene. In ki bo postavil višjo ceno od drugih dražiteljev. Glede na to, da kupec ne bo imel druge možnosti za dvig cene, je tak postopek vse prej kot pameten.

Predstavljajmo si hipotetičen primer. Stanovanju velikosti 63 kv.m. določi DUTB ceno 120.000 eurov. Kot kupec se odločiš da ponudiš za to stanovanje 125.000 eurov. Ker drugih dražiteljev ni, dobiš stanovanje. Pet tisoč eurov več je dobil DUTB, kot bi sicer.

Vendar. Ponudiš 125.000 eurov in nekdo na DUTB sporoči svojemu kolegu, da je takšna najvišja cena za to stanovanje. On ponudi 125.500 eurov in stanovanje je njegovo. Kot kupec, ki sem bil pripravljen dati 125.000 eurov, bi šel tudi nad to ceno, vendar v tem primeru dražbe, za katero se je odločil DUTB, tega ne morem storiti. In namesto, da bi DUTB dobil 130.000 eurov, koliko bi bil še pri pravi dražbi pripravljen plačati za stanovanje, bo DUTB dobil 4.500 eurov manj denarja za stanovanje.

Ampak kadri na DUTB že vedo, kaj delajo, mar ne? Imajo visoke plače in so zaprmej tudi strokovno podkovani in najboljši v stvareh, ki jih počnejo. Sicer razumem, da želijo čim dražje prodati stanovanja, vendar dvomim, da jim bo to s tem načinom draženja tudi uspelo.

Precej boljše bi bilo, da bi postavili pogoj, da lahko vsak kupi zgolj in samo eno stanovanje in imeli pravo dražbo, kjer bi lahko višali cene. Vedno sem verjel, da se tako lahko dobi več denarja, pa še vse skupaj je transparentno precej bolj, če se to dogaja v živo in na licu mesta. Ampak DUTB že ve kaj počne, mar ne? Saj so to kadri, ki skrbijo za dobrobit – koga.. Le to je vprašanje!