By Nir Nussbaum (Self-photographed) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons By Nir Nussbaum (Self-photographed) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Depeche Mode v Ljubljani / 14. maj 2017 / Dvorana Stožice

Skupina Depeche Mode bo imela koncert, v okviru svetovne turneje Global Spirit Tour, v Ljubljani 14. maja v Dvorani Stožice. Priznam, Depeche Mode so bili skupina, ki je zaznamovala moj prvi letnik srednje šole. Black Celebration, Music for the Masses, 101-ka in Violator so bili albumi, ki so se vrteli na kasetah in katerih se nisem mogel naveličati.

Pisalo se je leto 1989, ko sem prvič prišel v stik s skupino Depeche mode. Časi odraščanja, iskanja samega sebe, prvi letnik srednje šole in povsem drugačen način razmišljanja, kot je prisoten zadnjih precej let. Predvsem nisem bil omejen in suženj lastnih iluzij. Skupine The Cure, REM, INXS, The Smiths, U2…. so zaznamovale tisto moje obdobje.

Zame ena izmed najlepših pesmi, kadarkoli napisana, ki sem jo verjetno tudi poslušal največkrat, je pesem Enjoy the silence, iz albuma Violator, ki je še vedno “topšit” in ki ima zelo resnično besedilo. Z besedilom pesmi sem se v življenju lahko poistovetil že velikokrat. Namreč besede so tiste, ki so krive za marsikaj in ki ubijajo. Besede so, če ni dejanj, povsem brez pomena in jih pozabimo.

Nisem bil nikoli na njihovem koncertu. Nikoli nisem oboževal velike gruče ljudi, ki so fanatični oboževalci bandov in ki poznajo vse pesmi napamet, kljub temu, da sem jih tudi sam. Nekako imam rajši intimo za poslušanje izvrstne glasbe in glasba, ki jo ustvarjajo Dave Gahan, Andy Fletcher in Martin Gore sodi točno v ta aspekt. Tudi na ta koncert ne bom šel, si bom pa danes z velikim veseljem vrtel njihove komade, ker jih že dolgo nisem. In užival v podoživljanju časov izpred 20 let, ki so me precej zaznamovali. In Depeche Mode so band, ki je zaznamoval moje življenje v določenem času in obdobju.

Za vse tiste, ki boste šli na koncert pa samo ena beseda – uživajte. Uživajte in se prepustite temu, kar oni lahko s svojo glasbo ponudijo!

By Nir Nussbaum (Self-photographed) [<a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5">CC BY-SA 2.5</a>], <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATierecke_dm.jpg">via Wikimedia Commons</a>
By Nir Nussbaum (Self-photographed) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons