Zakaj se na nacionalni televiziji pogovarjajo o splavu? #tarca in Vida Petrovčič

Nacionalna televizija in voditeljica Vida Petrovčič, sta včeraj v oddaji Tarča imeli za glavno temo – Splav – kdaj s začne življenje. Zanimiv je bil nabor sogovornikov: direktorica zavoda Živ!m Katarina Nzobandor, Angelca Likovič, psihologinja in sociologinja Metka Mencin Čeplak, upokojena ginekologinja Mateja Kožuh Novak in še dve osebi, katerih imena si nisem zapomnil. Seveda je bila v prispevku tudi Norma Korošec iz Zavoda božji otroci, ki je povedala zgodbo svoje mame o raku in veselje ob svojem rojstvu..

Prvo vprašanje, ki se mi je zastavilo je bilo dokaj preprosto – zakaj hudiča se v letu 2016 zopet pogovarjamo o splavu in pravici do splava? Zakaj je nacionalka pristavila lonček tej zgodbi in kakšna so ozadja? Ali nas v bližnji prihodnosti čaka kakšen referendum na to temo, ki ga bo zahteval Aleš Primc?

Kolega Boris Vezjak je čudovito povzel vse skupaj v zapisu: Tarča proti ustavi: kako je RTV hiša proizvedla množični odpor

Idejo je hotel že pred leti (2006) izpeljati minister Drobnič. Namreč s prepovedjo splava bi povečal nataliteto v Sloveniji. In tudi včerajšnja debata včeraj je bila precej temu namenjena.

Stvar je dokaj preprosta in jasno definirana:

PRAVICE ZARODKA
V našem pravu zarodek ni pravni subjekt. Zarodek pridobi vse osebnostne pravice z rojstvom. Mednarodnopravni akti zarodku ne dajejo posebnih pravic. Evropska komisija pri Svetu Evrope je zavzela stališče, da pri določbi ‘vsak ima pravico do življenja’ ‘vsak’ ne pomeni zarodka. EKČP daje pravice le rojenemu otroku in ne zarodku.

Življenje zarodka se varuje preko matere; ona odloča, ali bo otroka obdržala ali ne. Prepoved splava bi bil poseg v njene osebnostne pravice.

Vsa ostala debata je sicer ok, ampak ne sodi v “prime time” nacionalke. Očitno so želeli dobro gledanost in verjetno so jo dobili. Sploh glede na odzive na Twitterju, ki jih je bilo neskončno. Te tvite so tudi prikazovali v oddaji, ampak so jih moderirali, sicer bi dejansko videli odziv ljudi na Twitterju. Za vse, ki niste spremljali oddaje – izjava Angelce Likovič prikaže stanje duha – Tudi tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, ker potem bodo srečne!

Spodaj je del komentarjev na Twitterju: